Jdi na obsah Jdi na menu
 



 

 

V této rubrice se pokusíme zmapovat co největší kus historie kolem Kačera Skrblíka od dětství až po současnost. Nebudou chybět ani ostatní důležité postavy, které po celou dobu Skrblíka doprovázely. Některé vám budou hodně známé a o některých možná uslyšíte poprvé. Přesto se více či méně zapsaly do Skrblíkova životopisu a ovlivnily jeho budoucí vývoj. Svůj prostor dostanou i významná místa a věci, tvořící jeho bohatou minulost. 

 

 

OD KOMIKSU K FILMU


Nejbohatší kačer na světě se v oblibě jen těžko vyrovnává svému cholerickému synovci Donaldovi. Přesto mají mnozí tohoto staršího pána v cylindru, psích dečkách a domácím kabátku s brýlemi a hůlkou raději.

Obrazek

 

Skrblíkův život není jen ten, který jsme mohli shlédnout v seriálu. Jeho osudy se už dávno předtím odvíjely na stránkách veselých obrázkových knížek - komiksů.
Scrooge McDuck, jak se jmenuje v originále, vložil veškerou svoji energii do hledání zlata na Klondiku a touhy zbohatnout. Dnes se nejraději koupe ve zlaťácích ve svém trezoru v Kačerově. Jeho minulost ovšem nebyla vždy takhle růžová.
Skrblíka a jiné obyvatele Kačerova vymyslel vrchní Disneyho kreslič Carl Barks (1901 - 2000) a do dokonalosti ho dovedl Don Rosa (1951).

ObrazekObrazek

 Carl Barks                                                   Don Rosa

Zatímco všeobecně známý nešťastník Donald měl již v roce 1934 od Disneyho krátký film "The Wise Little Hen", tak Skrblík si musí na svou prvotinu v Obrazekpětibarevném komiksu počkat až do července 1947. Objevuje se v historce "Christmas on Bear Mountain" od Carla Barkse. V tomto příběhu byl Skrblík vousatým, obrýleným, mírně zbohatlým starým mužem, ohnutým nad svou hůlkou a žijícím o samotě v ohromném panském sídle. Byl vždy zahořklý a své misantropické myšlenky zde také zřetelně vyslovuje: "Sedím v této velké osamělé díře čekajíc na vánoční prodeje! Pha! To hloupé období, kdy se všichni milují! Proklínám ho! Já - já jsem jiný! Nikdo mě nemá rád a já nemám rád nikoho!"
V tomto příběhu se Skrblík chystá škodolibě pobavit sám sebe tím, že pozval synovce Donalda a jeho synovce Kulíka, Dulíka a Bubíka do své chaty v horách, aby zjistil jestli v sobě mají krev rodiny McKačerů a kde je bude strašit falešným medvědem (stažení komiksu v angl.).

Obrazek

 "Christmas on Bear Mountain"

 

Barks později vzpomínal, že Skrblík byl původně zamýšlený jako jednorázová postava, ale potom se rozhodl, že Skrblíka a jeho bohatství využije v dalších příbězích. Barks experimentoval se Skrblíkem další čtyři roky. V jeho druhém komiksovém zjevení v "The old Castles Secret" (poprvé publikován v r.1948) Skrblík najímá své synovce k tomu, aby pátrali po jeho rodinném pokladu ukrytém v Dismal Downs (Chmurná dolina), v rodinném hradu McKačerů postaveném uprostřed bažiny ve Skotsku.

Obrazek

 "The Old Castles Secret"

 

Další příběh "Foxy relations" (1948) je první, ve kterém je Skrblík označován jako "Nejbohatší kačer na světě". Donald mu zde musí pomoci ohromit Lorda Tweeksdalea, aby došlo k uzavření velké obchodní transakce.

Obrazek

"Foxy Relation"

V roce 1951 měl Skrblík dostatečně vypracovaný svůj charakter do dalších příběhů tak, že v roce 1952 dostal vlastní sérii komiksů s názvem "Uncle Scrooge".
ObrazekNa plátna kin se Skrblík, v porovnání s Donaldem, dostával velice zřídka. Debutoval až koncem šedesátých let v 25 minut krátkém filmu "Scrooge McDuck and Money" (USA Mar.23, 1967) - ukázka , ve kterém vypráví synovcům Kulíkovi, Dulíkovi a Bubíkovi o kapitalismu. Své další filmové vystoupení měl až v "Mickeys Christmas Carol" (Mickeyho Vánoční koleda) (USA 1983) - ukázka . Tento film je pocta velkému literárnímu vzoru (předobrazu našeho Skrblíka) jménem "Ebenezer Scrooge" z vypravování Charlese Dickense "A Christmas carol" (Vánoční koleda 1843, jedna z autorových tzv. vánočních povídek vypráví o o nelítostném lichváři Ebenezeru Scroogeovi (Vydřigrošovi), kterému se na štědrý večer zjeví duch bývalého společníka, aby ho varoval před jeho osudem ...). 

   Obrazek  Obrazek

 "Mickeys Christmas Carol"                          "Scrooge and Money"

 

Hlavní roli obdržel Skrblík později v televizním seriálu "Duck Tales" (18. září, 1Obrazek987-90), který letos slaví své 20. výročí, u nás vysílaným poprvé v roce 1991 pod názvem "Kačeří příběhy", a také ve filmu "DuckTales: The Movie - Treasure of the lost Lamp" (USA 1990) s českým názvem "Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy" - ukázka . Byl to vlastně kinospeciál k televiznímu seriálu a až dosud jediné vystoupení Skrblíka v celovečerním filmu.
Na motivy televizniho seriálu bylo vytvořeno několik povedených videoher pro různé herní platformy (NES, SNES, GB, Atari, PlayStation atd.). Objevil se i na PlayStation2 ve hře "Kingdom Hearts II" jako vedlejší postava - prodejce "Sea-salt ice cream" (zmrzliny s příchutí mořské soli). To bylo v roce 2006. A v r. 2012 jste mohli strýčka Skrblíka potkat i ve hře "Epic Mickey: Power of Illusion" na konzoli Nintendo 3DS (trailer), kde za nalezené poklady nabízel vylepšení pro hlavní postavu hry - Mickey Mouse (ukázka Skrblíkovi části hry). 

Obrazek

"Poklad ze ztracené lampy"

Tento ambiciózní kačer se už dávno stal populární legendou a znakem bohatství a lakoty. Svá dobrodružství a srdce nám ale nabídne kdykoli si to budeme přát...

Obrazek

 

P.S.: Malé tajemství: ...Skrblík byl poprvé zahlédnut ve filmu již v r.1955 v "Mickey Mouse Club" (ale stačí malé mrknutí a nevšimli byste si ho).

 

zivotopis-kacera-skrblika-510.jpg

 

 

"Život a časy Kačera Skrblíka"

 

Ucelený Skrblíkův životopis můžeme najít v rozsáhlém  díle talentovaného kreslíře Dona Rosy Obrazek"The Life and  Times of Scrooge McDuck" (Život a časy Kačera  Skrblíka). Původně měl příběh 12 kapitol na celkem  212 stránkách (skvělý filmový dokument o Donu Rosovi z roku 2018). Od té doby přibily další kapitoly a  některé původní příběhy byly mírně rozšířeny a pozměněny v jejich pozdějších vydáních. Don Rosa vlastní postavu  Skrblíka nevymyslel. To, jak už víme, udělal jiný  nadaný kreslíř - Carl Barks. PříběhyObrazek sledují hlavní  události Skrblíkova života mezi lety 1877 až 1947, včetně téměř všech odkazů o Skrblíkově životě  nalezených v příbězích Carla Barkse až do roku 1947. Přitom zanechává i nějaký prostor pro sebe a další  tvůrce k tomu, aby mohly být v budoucnu doplněny další  detaily a podrobnosti. Komiks také poskytuje mnoho  informací o historii a začátcích spousty osob  příbuzných se Skrblíkem. Některé příběhy byly vydány  v USA v publikaci Uncle Scrooge, ale i v mnoha  jiných vydáních na území Evropy. Don Rosa získal za tuto  práci roce 1995 Cenu Willa Eisnera. U nás toto dílo v češtině doposud nikdo nevydal. V různých komiksech u nás přesto vyšlo pár jednotlivých, nenavazujících přeložených příběhů od Dona Rosy. Které to byly se dozvíte v tomto pěkném přehledu

A jak to tedy bylo se Skrblíkem...

 

rod-mc-duck-510.jpg

 

 

1.část:

 "The Last of the Clan McDuck"

(1867-1880)

V prvním díle  "The Life and  Times of Scrooge McDuck" s názvem "The last of the clan McDuck“Obrazek (Poslední z rodu Kačerů) potkáváme Skrblíka přibližně jako 10 leté dítě. Podle Rosy začínají celé Skrblíkovi  dějiny na skotské vysočině Dismal Downs, kde koncem  19. století vlastnil zubožený rod Kačerů(McDuck) Obrazek své rodné sídlo, zámek Duckburg. Z něj byli  Kačeři vyhnáni v roce 1675 velkým pekelným psem.  Zámek podle legendy stále ukrývá cenné poklady, které získal Sir Quackly McDuck během občanské války v roce 1057. Ten však rodinný klan nikdy nenašel, a proto  se z nich stali chudí venkované. Pozemky si později  zabrala rodina podvratných Whiskervillů. Pasou zde své ovce a pokouší se najít onen ztracený poklad...

Obrazek

Duckburg - zámek rodu McDuck

Skrblíkova rodina se usadila v několik kilometrů  vzdáleném městském domě na předměstí Glasgow ve Skotsku. Společně tu žijí Skrblíkovi rodiče Fergus a Downy McDuck, setry Matilda  a Hortense a stýček Jake McDuck. V obchodě, který se  věnoval čištění bot a jež měl Skrblík (nar. 1867) po  otci zdědit, vydělal náš hlavní hrdina tvrdou prací na dokonalém vyleštění kameníkových bot svůj první  desetník (r. 1877).

Obrazek

Skrblíkova první vydělaná mince

Svou šikovností a vynalézavostí si  postupně dopomohl k vyšším výdělkům, ale jeho cílem  bylo získat zpět ztracené kačeří sídlo. To také přes  zákaz navštívil a narazil zde na vykradače hrobů - Whiskervilly. Potkává zde tajemného "obyvatele" místního  zámku (jak se později dozvíme, jedná se o ducha Sira  Quackly McDucka), jež ho provede po sídle a vysvětlí  krátce jeho historii.

Obrazek

Sir Quackly McDuck vypráví o historii

Vysvětlí Skrblíkovi, že jeho  první vydělaný desetník ve Skotsku neplatí, protože  je to americká mince. Upozorní ho také na strýčka  "Potholea“, kterýObrazek má v Americe svou říční dopravu. Od této chvíle začíná Skrblík uvažovat o své cestě na americký kontinent. Nejdříve ale musí společně  vyhnat  Whiskervilly z pozemků Dismal Downs, což se mu alespoň na čas podaří. Jako čistič bot ale nikdo nemůže zbohatnout a tak se Skrblík definitivně  rozhodne svou rodinu opustit a odjet do Ameriky,  jako to už před lety udělal jeho strýc Angus  "Pothole" McDuck. Od svého otce Ferguse dostane na cestu  stříbrné kapesní hodinky a od strýce Jakea zlaté  zuby po předkovi jménem Captain Seafoam (kapitán Mořská Pěna). Plný nadějí a s hlavou plnou otázek vyráží vstříc budoucnosti...

 

Obrazek

 

 

2.část:

 "The Master of Mississippi"

(1880-1882)

 

Píše se rok 1880. Parníkem na přepravu dobytka se Skrblík dostane do  Amerického přístavu v Louisville v Kentucky. Poprvé zde míjí ObrazekRatcheta Gearloose (dědečka vynálezceObrazek Šikuly z Kačerova) coby pouličního prodavače svých výkřiků budoucnosti -  tentokráte nabízí zázračné pilulky na čištění vody. Skrblík  zastihne svého strýce Anguse "Pothole" McDucka při hazardu v  místním saloonu. Právě zde vyhrává mapu k potopenému vraku lodi "Drennan Whyte" (lObrazekegendární říční kráska se 100 000 dolary ve zlatě) nad zbohatlíkem jménem Porker Hogg. Dodnes ji nikdo nevyzvednul, protože voda v Mississippi je na potápění příliš kalná.  Sám Angus už 30 let sní o tom, že poklad najde a vyzvedne. Najímá  proto Skrblíka a Ratcheta s jeho zázračnými pilulkami na čištění vody za 30 centů na den a vyráží  se svou lodí "Dilly Dollar" za bohatstvím. O  ztracený poklad má velký zájem ale i samotný Porker Hogg. Najme si místni  "Mardi Gras Gang" a vybaví jej černými páskami na oči - v tuto chvíli tedy poprvé do Skrblíkova života vstupují "Rafani".

Obrazek

" Mardi Gras Gang "

Rafani se snaží Skrblíka a Anguse za každou cenu odradit od dalšího hledání. Po získání mapy zachází tak daleko, že se zbavují i Porker Hogga. Sám Porker nechtěně dopomůže Angusovi najít tajnou cestu k vraku skrze starou studnu. Rafani mezi tím vyčistí řeku pomocí Ratchetových pilulek a přesto, že Skrblík najde trezor se zlatem jako první, Rafani mu jej bezcharakterně ukradnou.

Obrazek

" Angus se svého snu nechce vzdát ... "

Obrazek

 " ... ale Rafani jsou tentokrát silnější "

Díky Skrblíkově pohotovosti a chytrosti se Rafani brzy dostanou do apartmá 1+0 na Obrazekmístní policejní stanici. V okamžiku, kdy strýc Angus  odejde na odpočinek a začne sepisovat své paměti, převezme Skrblík jeho práci a stává se kapitánem na ObrazekMississippi.

Říční doprava však přestává časem vydělávat. Při dalším střetu s Rafany v dámském přestrojení, přijde Skrblík o svou loď i zlato z nalezeného pokladu a zůstane mu jen pár dolarů a cennosti od rodiny; ale jak říkaval Horace Greeley: "Jdi na Západ, mladíku", tak se Skrblík bez zaváhání vydává dále za svým srdcem...

Obrazek

 

 

3.část:

"Buckaroo of the Badlands"

(1882-1883)

 ObrazekRoku 1882 se Skrblík dostává k jedné drážní společnosti. Tam si , jako topič,  vy-dělavá tvrdou prací  na jízdenku  Obrazeksměr vysněný  americký Západ. A po nějakém čase už jej  za-stihujeme ve vlaku (železniční trasa Missouri-Calisota) nad zažloutlým kusem papíru. Ve svém dopise  rodičům toho času píše:

Pro: Fergus a Downy McDuck, 1313 Paisley St.,  Glasgow, Scotland
"Drahá maminko a tatínku,
jak víte, stal jsem se topičem u společnosti Wabash  Cannonball od té doby, co ti strašní Rafani vyhodili  loď strýčka Pothola do vzduchu. Budu rád,když už je  nikdy neuvidím! Už jsem si našetřil dost na jízdenku  na západ! Nevím přesně kam mířím, ale z tohohle  vlaku vystoupím na první zastávce, kde si myslím, že  najdu svůj sen!
Váš syn Skrblík"

Obrazek


Během cesty přes planiny v Montaně je vlak přepaden nechvalně známObrazekým lupičem  Jesse Jamesem. Ten chce Skrblikovi sebrat jeho  rodinné cennosti( stříbné kapesní hodinky a zlaté nasazovací zuby), ale Skrblík se jen tak nedá a  banditu svérázným způsobem zažene zpět do prérijí. Omylem však vypadne z vlaku uprostřed  širých plání Montany a zatouží stát se správným  kovbojem. Začne si říkat Buck McDuck a pod dohledem místního dobytkáře Murdo MacKenzie si brzo osvojí kovbojské dovednosti. Dostane i svého vlastního koně, kterého pojmenuje podle své mladší sestře Hortense, jelikož obě mívají často špatnou náladu.

Obrazek

" Začátky bývají těžké... "

Ve svém dalším  dopise rodině ve Skotsku se dme pýchou...:

"Drahá maminko a  tatínku, Váš syn se stal kovbojem! Přikládám svou  fotku s celým mým kovbojským oblečkem, šestiraňákem  a dalším drsňáckým vybavením!..."

Obrazek

Přesto je v noci omráčen a okraden o nejcenějšího  býka, jež mu byl svěřen. Tento inciObrazekdent by mohl MacKenzieho zruinovat a proto vysílá Skrblíka, coby neObrazekjlepšího jezdce, aby jej přivedl zpět. Při jeho hledání v drsných pustinách  Dakoty  zachrání  bohatého chlapíka z New Yorku (budoucího presidenta Theodora Roosevelta ). Ten mu dodá sílu a morální ponaučení o tom, že se nemá vzdávat a využít tu divokost, co mu koluje v žilách, k dosažení svého štěstí. Po střetu s Indiány, lupiči a medvědem Grizzly býka zachrání a Murdok MacKenzie mu za to nabídne  správcování jeho 10 000 čtverečních kilometrů  pozemků. Skrblík však vidí svou budoucnost jinde a  na své milé Hortensii se vydává dále na západ...

Obrazek

 

4.část    

"Raider of the Copper Hill"

(1883-1885)

Jenže právě v té době neúprosný čas ukončí éru  farmaření a přichází doba průmyslového podnikání.  Nekonečné oceány pastvin, kteréObrazek způsobily rozkvět  doObrazekbytkářství, byly rozděleny na jednotlivá  hospodářství a éra chovatelů dobytka vzala rychle za  své. Skrblík začíná hledat nerostné bohatství, ale  nachází pouze měď. Tentokrát má ale štěstí. Začíná  elektrizace celého kontinentu a měď, potřebná pro  výrobu kabelů, razantně stoupá na ceně. Začíná  měděné šílenství. Jenže Skrblík nemá dost peněz na  kopáčské načíní a tak musí prodat zlaté zuby po  prapředcích, které dostal od stýčka Jakea. Kope neúnavně za každého počasí a na různých místech. Přesto se mu nedaří najít žádné měďěné ložisko. Náhoda tomu pomůže, že se potká s  Howardem Rockerduckem (otec Johna D. Rockerkváče) a  společně najdou měděnou žílu kousek Obrazekod Anaconda  Hill, kterou vlastní soukromá firma; přičemž Anaconda Hill je nejvýnosnější naleziště mědi v širokém okolí. Howard pomůže  Skrblíkovi uspět u soudu díky zákonu z rObrazekoku 1849,  který říká, že kdokoliv vlastní území, na kterém se co nejblíže pod povrchem nachází začátek rudné žíly, vlastní tu  žílu celou. Což vlastně znamená, že Skrblík je  vlastníkem celěho měděného dolu na Anaconda Hill. O  pozemek se strhne boj, ale Skrblík s pomocí  Rockerducka a právních kliček vyhraje. A zrovna v  této skvělé době jej volá telegram od jeho rodiny ve  Skotsku domů, aby pomohl zachránit rod Kačerů před  zkázou. Důl prodává a s 10 000 dolary se vrací po  pěti letech z Ameriky zpět do Skotska. Sám sobě ale  slíbí , že se sem určitě vrátí a dokáže ještě víc...

ODJEZD

"Nashledanou Ameriko..."

 

5.část    

"The New Laird of Castle McDuck"

(1885)

V další kapitole komiksu "Life and Time of Scrooge McDuck" zastihujeme Skrblíka v momentě, kObrazekdy se na koňském povoze řítí se svojí matkou Downy a sestrou Matyldou k zámku Duckburg (McKačerů) uprostřed Dismal Downs. Skrblíka tu také Obrazekvidime jak si poprvé nasazuje své typické brýle, jež si pořídil po příjezdu do Glasgow. Zrak se  mu totiž zhoršil následkem ostrého slunce na pláních  v Montaně a své sehrály i tamní zasněžené planiny. Na  vyvěšeném plakátu se dovídá: "Oznámení: Veřejná dražba Dismal Downs a všech přilehlých pozemků odejmutých pro neplacení daní! Kancelář městského šerifa!"

Dismal

"Divoký příjezd k Dismal Downs"

Zámek mezitím hlídá  otec Fergus, strýc Jake a temperamentní sestra  Hortense před Obrazekosadníky Whiskervily. Ti chtějí pozemek pro sebe, zámek zbourat a na jeho místě pást své ovce. Skrblík však šerObrazekifovi (Fenton Whiskerville) předá šek na 10 000 dolarů a Argusi Whiskervillovi prozradí, jak jej  tenkrát před šesti lety s pomocí ducha odehnal a ten z toho má dodnes bílé vlasy. To Arguse rozpálilo a vyzývá Skrblíka na souboj. V rytířském brnění a s ostrým mečem po Siru Qauckly McDuck Skrblík využívá svých zkušeností nabytých na  cestách po Americe mezi kovboji a Indiány. Dlohou dobu má Skrblík vítězství téměř v kapse. Po zásahu bleskem ale spadne i s těžkým brněním na dno jezera a po ráně do hlavy se ve snu ocitá před tribunálem svých předků (pozn. jeho předkové se objevili i v seriálu Nové Kačeří příběhy z roku 2018 a takhle vypadali). Průvodcem je mu opět duch Sira  Quacklyho McDucka, jež ho v první kapitole provedl historíí Dismal Downs.

tribunál

"Tribunál rodu McKačerů"

 Ti z velké knihy o  historii a budoucnosti klanu vyčtou fakt, že Skrblík souboj s Whiskervillem prohrál a nechtějí být dále rušeni, protože právě probíhá důležitá partie golfu v oblacíObrazekch. Navíc Sir Eider Mc Duck pokládá Skrblíka za neschopného když přišel o svou loď na Mississippi, jiní odsuzují jeho krach v práci s dobytkem a podvod s pozemkem s měděnými doly. I sám kapitán Mořská pěna vyčítá Skrblíkovi, že neměl právo  prodávat jeho zlaté zuby. Sir Quackly je ale přesvědčí, že mají dát Skrblíkovi ještě šanci a znovu nahlíží do knihyObrazek na další budoucnost: "...Město jménem Kačerov.... Stavba obsahující 3 kubické akry.... peněz?!.... Vysoce temperamentní synovec.... neustále olupován gangem maskovaných vězňů.... Smělé činy! Hledání! Výpravy! Sláva! Nadměrné bohatství! Mladík se stane největším dobrodruhem na světě!..." Sám Skrblík se dočítá a zdůrazňuje: "...SmObrazekělé činy!  Výpravy! Poklad!  Sláva! Nadměrné bohatství! Mladík se stane největším dobrodruhem na světě!..." ale předkové jsou stále neoblomní. Když však dojde až k pasáži, která říká, že se stane tím nejbohatším, nejlakomějším, penězodrtičem a šetřílkem na světě, se tribunál rozhodne mu pomoci! Nakonec dojdou k závěru, že o jeho život se zasloužil desetník! To ale Skrblík nepochopí a probouzí se zpět na dně jezera. Napadne ho použít desetník na osvobození z těžkého brnění a odhodlaně se znovu postaví  Whiskervillům.

zpět

"Poslední z rodu McKačerů je zpět!"

 Ti se dobrovolně vzdávají a zámek i šek na  10 000 dolarů zůstává nadále ve Skrblíkově rodině. Skrblíkovi tento  zážitek vlije do srdce novou touhu poznávat svět, jít si dál za svým snem a stát se bohatým a šťastným. Tam, někde v dáli na konci duhy, na něj jistě čeká velký kus zlata...

DUHA

"Jen jdi hochu za svým snem..."

 

 

  Pokračování Skrblíkova oficiálního životopisu a stručnou charakteristiku čtěte na další stránce ZDE

 Povídání o Kačerově a jeho zajímavých místech a postavách čtěte na další stránce ZDE

 

Překlad a úprava: lladda, Copyright: Don Rosa

 

 

 

Obrazek

 

 

 

JE ZAKÁZÁNO COKOLIV KOPÍROVAT Z TĚCHTO STRÁNEK BEZ SVOLENÍ AUTORŮ!

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Skrblík nejětší

(Jarda, 26. 12. 2015 17:28)

Jak se jmenoval ten největší skrblík ze všech skrblíků !?

Uncle Scrooge

(Matěj Rosol, 8. 7. 2014 16:47)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli by jste někdy mohli udělat rubriku o komiksech Uncle Scrooge? Prosím.

Re: Uncle Scrooge

(Disney Team, 11. 7. 2014 19:10)

Ahoj, rubriku o komiksech Uncle Scrooge tu bohužel mít nebudeme.

Donald a spol.

(Petr Novák, 9. 7. 2014 18:14)

Mohli by jste udělat rubriku o Donaldovi jménem Donald a spol.? Vždyt. Donald má taky pestrou minulost. Hodně lidí by jste tím potěšili např. mně a moje kámoše.

Re: Donald a spol.

(Disney Team, 11. 7. 2014 19:07)

Ahoj, Donald má určitě taky pestrou minulost a zajímavý život. Ale nikdy nebyl nikým zpracován jako ten skrblíkův a je v ní spousta věcí, které na sebe ani nemusí navazovat. Bylo by to opravdu hodně těžké a to není momentálně v našich silách. Skrblík si tu svůj životopis zasloužil jako hlavní hvězda seriálu Kačeří příběhy. Donaldův život by si ale klidně mohl vzít na starost někdo z našich čtenářů. Takže jednou možná... kdoví.

majetek strýčka skrblika

(jirka, 6. 1. 2014 18:50)

nevite nahodou majetek strýčka skrblika v číslech proste kolik ma dolaru

Re: majetek strýčka skrblika

(Disney Team, 6. 1. 2014 21:45)

To nikdo nezná přesnou odpověď. Ůdaje se liší podle tvůrce příběhu... Ale pár zajímavých úvah a faktů najdete třeba na http://www.wolfgnards.com/index.php/2009/08/27/how-rich-is-scrooge-mcduck
Snad to alespoň takto pomůže :)

Disney Teame a llado jste fakt borci

(sůl, 28. 7. 2013 16:41)

Ano jste fakt borci. Ještě nikdy jsem neviděl takový kačeří borce jako vy. Vím že na každou otázku odpovíte a když nevíte tak to přiznáte. Mám tisíc otázek, ale nechci vás tím zatěžovat a tak mám jen jednu. Tři příběhy od Carla Barkse jménem Christmas on Bear Mountain, The Old Castles Secret a Foxi Realition mají tvrdé desky nebo ne? Věřím že se ozvěte a předem díky. Pa.

Re: Disney Teame a llado jste fakt borci

(Disney Team, 31. 7. 2013 12:57)

Tyhle komiksy vyšli v několika různých výtiscích. Zvlášť nebo v sadě. V komiksu Uncle Scrooge určitě tvrdé desky neměly.

Don Rosa

(matej, 29. 7. 2013 12:47)

Napsal Don Rosa taky nějaké komiksi Uncle Scrooge?

Re: Don Rosa

(Disney Team, 31. 7. 2013 12:55)

Myslíme, že ne.

Jak se Skrblík jmenoval křestním jménem?

(Chensie, 18. 6. 2012 21:53)

Ahoj,
tato stránka je bezvadná! Kdysi jsem na tu pohádku koukala hrozně ráda a když se teď můj synoveček do Skrblíka zakoukal, začal to se mnou rozebírat a hrozně byl zvědavý, jak se strýček Skrblík jmenuje křestním jménem. Vím, že to jednou v jednom díle říkal. Myslím, že to bylo... Kdo je nejbohatší kačer? Držgrešle Hamoun nebo .... Skrblík? Měli za to dostat nějaké zářivé plody. Tady jsem se toho zatím nedočetla, takže proberu tento web důkladněji a doufám, že najdu. Ale nepamatujete si to někdo??? :o) Díky.

Re: Jak se Skrblík jmenoval křestním jménem?

(abc, 25. 7. 2013 8:49)

Ahoj, podle této epizody má skrblík křestní jméno Krkoun. Není to však pravda. Za prvé jeho křestní jméno v té epizodě nebylo křestní jméno ale jen přezdívka. Za druhé skrblíkovo křestní jméno je Skrblík a příjmení McKačer (McDuck).

kdy????????

(peníz, 22. 7. 2013 22:17)

Nevíte kdy vydali první vydání knížky The life and times of scrooge McDuck od Dona Rosy? PŘEDEM MOC DÍKY.

Mickeys Christmas Carol a Scrooge and Money

(kačírek, 8. 7. 2013 15:53)

Existuje Mickeys Christmas Carol a Scrooge and Money v češtině? A kde se dají sehnat?

Re: Mickeys Christmas Carol a Scrooge and Money

(Disney Team, 8. 7. 2013 16:21)

Mickeys Christmas Carol byla nadabována česky. Scrooge and Money ne. Sehnat od někoho kdo to má nahrané - těžko v tomhle tady radit.

Uncle scrooge:His life and times

(kačer a. e., 8. 7. 2013 15:25)

Můžu se na něco zeptat? Kniha Uncle scrooge:His life and times obsahuje Christmas on Bear Mountain, The Old Castles Secret, Foxy Relation a všechny komiksy Uncle Scrooge?

Re: Uncle scrooge:His life and times

(Disney Team, 8. 7. 2013 15:41)

Neměli jsme ji v ruce, ale na internetu vypisují jiné příběhy http://coa.inducks.org/issue.php?c=us/USCA++1 . Těch knih s Barksovými příběhy vyšlo několik s různými příběhy. Není lehké se v tom zorientovat. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Complete_Carl_Barks_Disney_Library

eider McDuck

(hamoun, 19. 6. 2013 17:24)

čauky,já jsem tu noví a pořádně nevím jak to tu funguje,ale měl bych otázečku: napsali byste mi stručný životopis jednoho z rodokmenu který se jmenuje sir eider Mcduck?

quakly Mcduck

(skrblík, 6. 6. 2013 16:32)

řeknete mi něco víc o siru quaklym ?