Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy

 

Na velký úspěch seriálu Kačeří příběhy (1987-1990) se jeho tvůrci ze studia Disney rozhodli navázat celovečerním filmem. V roce 1990 tedy vznikl film Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy. Ten měl být i tečkou za seriálem (tvůrci zpočátku plánovali ještě další sérii, ta však nakonec nevznikla).

Vznikl jako první Disney film evropského studia Disney Animation France, s premiérou 3. srpna 1990. Režisér a producent Bob Hathcock odhalil, že film byl zpočátku zamýšlen jako pětidílná epizoda televizního seriálu, podobně jako "Údolí zlatých sluncí", úvodní epizody s prakačerem Bobo nebo Robokačerem, ale nakonec se rozhodli jej vydat jako celovečerní film v kinech. V počátcích se příběh soustředil na Kámen mudrců, ale tento nápad byl později odložen. Scénář filmu pak vznikal v první polovině roku 1989.

 

kaceri-poklad-ze-ztracene-lampy-1.jpg

 

Děj se odehrává po skončení seriálu. Strýček Skrblík, synovci a Rampa letí do Egypta nalézt bájný Kolibabův poklad. Jen co se jim však společně se zlodějíčkem Dijonem podaří poklad nalézt, objeví se čaroděj Merlock a poklad jim sebere.

kaceri-poklad-ze-ztracene-lampy-2.jpg

 

Kačerům se tak tak podaří uniknout. Zůstala jim jen lampa, kterou si vzala Kačka. Právě tu jedinou však Merlock hledá. Jak totiž po návratu domů děti zjistí, lampa je kouzelná. Náhodou vyvolají Džina, který každému splní tři přání. Zanedlouho se děti s Džinem spřátelí a ten se u nich začíná cítit doma.

kaceri-poklad-ze-ztracene-lampy-3.jpg
    

O to víc se bojí návratu bývalého pána (Merlock) , který má díky svému talismanu neomezený počet přání. Jen co děti vyčerpají všechna přání, dozví se o všem strýček. Přeje si Kolibabův poklad a jede se s ním předvést na horskou konferenci. Zde jej však dostihne Merlock.

kaceri-poklad-ze-ztracene-lampy-5.jpg

 

Skrblíkovi se sice podaří utéct, ale omylem zamění kouzelnou lampu za obyčejnou s omáčkou. Novým majitelem lampy a majetku je Dijon, zatímco Skrblík je zavřen do vězení. Když se odtamtud dostane, vymyslí plán jak dostat majetek zpět. Strýček a synovci překonají bezpečnostní systémy a dostanou se do pokladnice.

kaceri-poklad-ze-ztracene-lampy-6.jpg

 

Tím však pustí do budovy i Merlocka, který sebere Dijonovi lampu a stane se znovu džinovým pánem. Zrádného sluhu změní ve vepře, pokladnici „přestaví“ v palác hrůzy a vzlétne s ním na okraj vesmíru. Skrblík snažící se čaroděje zastavit je z domu doslova vyhozen.

 

Začátek filmu "Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy"

 

Děti ale vzápětí dostanou lampu z Merlockových rukou a vyhodí ji za strýčkem. Když se ji čaroděj pokusí dostat zpět, Skrblík mu strhne talisman a Merlock padá vstříc svému konci. Strýček však díky Džinovi bezpečně přistane s celou rodinou v pokladnici. Zbývá mu ještě jedno přání. Přeje si tedy, aby se džin proměnil v normálního kluka.

jar-233958-308x240-e.jpg

 

Film VS seriál

Film vznikl jako úplně první film DisneyToon Studios ve Francii. Byl posledním Disneyho filmem před tím, než studia přešli na kompletní digitalizaci CAPS. Zatím posledním filmem tohoto francouzského DisneyToon studia jsou 3D animovaná Letadla 2 (2014).

Na rozdíl od seriálu zde chybí známí záporní hrdinové a také vedlejší postavy obou sérií (s výjimkou Dijona, známého z dílů Útok kovových roztočů a Zlatá husa). Místo nich jsou tu však nové postavy jako zlý čaroděj Merlock (pro zajímavost uveďme že jej v originále namluvil Christopher Lloyd, známý jako doktor Emmett Brown z trilogie Návrat do budoucnosti) a kouzelný Džin.

Film při uvedení v kinech roku 1990 neměl příliš velký úspěch. Nejspíš kvůli tomu nevznikl ani plánovaný celovečerní film Rychlé Roty (na něm se ale pracuje nyní a bude kombinací živé akce s počítačem animovanými 3D postavičkami). V zámoří se ale líbil víc a mnoho prvků z něj bylo později použito v celovečerním animovaném filmu Aladdin (1992). Oficiální DVD s filmem vyšlo v zahraničí poprvé v říjnu 2014. Uvažuje se o vydání i v ostatních zemích světa od ledna 2015. Jestli vyjde i u nás zatím nevíme.

517sn3srx1l._sx220_.jpg

 

Změn doznala i animace filmu. Styl animace je jiný než oba použité v seriálu, je udělán víc „pohádkově“. Totéž se týká hudby, což je trochu škoda. Ne snad že by nová hudba byla špatná či průměrná (poslechnout si ji můžete dole na stránce), ale na dokonalé seriálové melodie téměř pro každou situaci zdaleka nemá. Ústřední melodie zde však samozřejmě nechybí.

kaceri-pribehy-poklad-ze-ztracene-lampy-duck-tales-lost-lamp-jpg.jpg

 

Český dabing filmu (vyrobilo studio Barrandov v polovině 90. let), se stejně jako u seriálu povedl na jedničku s hvězdičkou, o vyrovnání se (možná i překonání) originální verzi tedy není pochyb. Drtivá většina dabérů je zachována, bohužel ne všichni. Fanoušci Rampy se již budou muset obejít bez hlasu Karla Heřmánka a Jan Kalous (pokud mu ovšem neupravili hlas) je coby Dulík uveden už jen v závěrečných titulcích. Čaroděje Merlocka namluvil Jiří Plachý a Džina si vzal na starost Václav Knop. Můžeme být jen rádi že tento skvělý dabing byl zachován dodnes a film nedopadl jako novější díly seriálu.

webby.jpg

 

Film Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy sice nedosahuje takových kvalit jako samotný seriál. Přesto není pochyb, že je tento film víc než důstojnou tečkou za jedním z nejlepších (nejen) Disneyho seriálů všech dob. A zasloužil by si určitě i pokračování, kterých bylo původně v plánu několik...

autor: HonzaXXII

 

Celý film "Poklad ze ztracené lampy" si teď můžete stáhnout v rubrice Download.

Obrazek

 

 

HUDBA Z FILMU

Filmovou verzi znělky Kačeřích příběhů a její instrumentální verzi (odlišnější od seriálu) použitou v celovečerním filmu "Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy" si teď můžete poslechnout v tomto videu...


 

V únoru 2017 vyšel originální soundtrack k filmu od Davida Newmana - najdete ho např. na Amazonu zde nebo digitálně na Spotify, Pandora, YoutubeMusic,Google Play a Deezer.

Celý soundtrack  z filmu si můžete poslechnout i v tomto seznamu videí:

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Tento televizní speciál byl vysílaný u příležitosti premiéry filmu Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy v roce 1990. Průvodci v nich uvádí různé "nejlepší" momenty ze seriálu Kačeří příběhy. Zajímavostí je také to, že ukázka, ve které se Skrblík a Fenton dostanou do počítače (epizoda Skrblíkovo poslední dobrodružství) byla vlastně premiérou toho dílu, který v tu dobu ještě nebyl odvysílán:

Pokračování uvidíte ve druhé a třetí části.

 

Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy měl premiéru ve stejném roce 1990, jako znovuuvedení Knihy džunglí (1967) v kinech! A to ještě před tím, než byl Balů oficiálně představen v Letohrátkách. Tuto zajímavou situaci zachycuje toto dobové promo:

Premiéra Kačeřího filmu a Knihy džunglí

 

Plakát k filmu namaloval Drew Struzan, který je autorem i plakátů k filmům Indiana Jonese (klik pro zvětšení):

Plakáty Kačeří příběhy a Indiana Jones od Drew Struzan

 

 

3. srpna 2015 oslavily Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy své 25. výročí. Gratulujeme a těšíme se na brzký návrat ve starých i nových příbězích v roce 2017! :) ;)

 

Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy (1990) dostal před vysíláním 17. května 2020 na programu ČT:D tuto upoutávku:

 

Kdy a kde byl u nás  film Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy odvysílán, najdete v rubrice Data vysílání.

 

30. výročí oslavil film Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy 3. srpna 2020.

Kačeří příběhy Poklad ze ztracené lampy - 30. výročí 2020 jpg

 
U té příležitosti vyšel tento speciální odznak k 30. výročí, vyrobený speciálně pro Walt Disney World Resort a Disneyland Resort, který byl k dostání online na Disney Store v limitované edici 3000 ks za $17.99.
 
Speciální odznak k 30. výročí filmu Kačeří příběhy Poklad ze ztracené lampy 2020

 

 

 

JE ZAKÁZÁNO COKOLIV KOPÍROVAT Z TĚCHTO STRÁNEK BEZ SVOLENÍ AUTORŮ!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

skrblík Mckačer

(skrblík, 7. 6. 2013 8:59)

v tomhle filmu se mi nelíbí dabing kačera skrblíka.

Re: skrblík Mckačer

(Disney Team, 1. 1. 2016 15:25)

Zdravím. Děkujeme za Váš názor na dabing Mirko Musila. Osobně já si myslím, že tento dabing se docela povedl. Mirko Musil je pro nás originálním dabérem pro strýčka Skrblíka. Pojďme si ale porovnat statistiky se seriálem. Asi víte, že Kačeří příběhy mají 2 dabingy. Bohužel ten druhý dabing, který byl předabován obsahoval dabing strýčka Skrblíka s panem hercem Jiřím Knotem, který daboval třeba Medvídka Pú. Bohužel si myslíme s kolegy, že tento dabing je velice chatrný a nevyrovnává se s originálním dabingem. Tady aspoň u toho filmu můžeme být velice rádi, že se nepřeformátoval na jiný dabing. Ale ostrou novinku jsem dostal, když jsem zjistil, že Jana Kalousa neobsadili, i když je psaný v titulkách, takže se snažím ještě záhadu rozluštit :D

_Kion_

HERKULES

(LUCKA ŠPIDUSOVÁ, 14. 6. 2014 10:59)

AHOJ KAČERE SKRBLÍKU POHATKAJE DOBRÁ

Re: HERKULES

(Disney Team, 1. 1. 2016 15:13)

Zdravím, děkuji za Váš komentář. Ano, Herkules je skvělá Disneyovka. Tento seriál už s námi vládne přes 18 let a nikdy neomrzí. Obsahuje 65 dílů a je bezpochyby nutné si pustit i celý animovaný film, který tomu dává největší "šťávu". Bohužel tento seriál nedávají nikde v TV na ČT :D třeba, ale pokuď by jste chtěla, je možné si je stáhnout na Ulož.to ;)

_Kion_

ještě

(Ftranta, 9. 5. 2015 8:20)

Zdravím, prý že měli natočit další kačery ale nakonec k tomu nedošlo.Myslíte že k tomu někdy později dojde?

Re: ještě

(Disney Team, 9. 5. 2015 13:50)

Zdravíme také. Ano, Kačeři se vrátí na obrazovky s novými příběhy v roce 2017! Jak jsme informovali před časem v Novinkách, Disney Television Animation Studios přivedou přesně po 30 letech známé postavy: Skrblíka, synovce, Donalda, ale i Rafany, Magiku, Hamouna, paní Čvachtovou, Johana, Rampu a další (říkal někdo Robokačer?) v nových animovaných dobrodružstvích, které by si rády zanechaly své někdejší kouzlo a přinesly ho v nové podobě. Objevit by se měly v roce 2017 na programu Disney XD po celém světě. Tak uvidíme, v jaké formě se nám představí :)

Re: Re: ještě

(Ftranta, 9. 5. 2015 17:23)

Děkuji za odpověd.

Odpověď

(Jan Kliment, 9. 3. 2014 12:44)

Díky, to zní zajímavě :-)

P.S.

(Jan Kliment, 8. 3. 2014 13:59)

A víte to jistě, že tvůrci chtěli údajně před filmem natočit ještě 5.sérii?

Re: P.S.

(HonzaXXII, 8. 3. 2014 21:40)

Nevíme, jelikož jsme nebyli součástí studií Disney v té době:) Někdy nedlouho předtím, než jsem ten článek napsal, jsem to někde četl, že tvůrci plánovali ještě třetí sérii (v roce 2007, taky 2004, a patrně i dřív všude psali, že Kačeří příběhy mají dvě série - o 65 a 35 dílech, že druhá jsou tři se začalo psát až potom), pamatuji-li si správně, psali i o nějakých postavách pro tu sérii připravovaných, ale nakonec šli od toho. Možná to dokonce psala tehdejší Wikipedie, v roce 2007 nejenom že ještě lidi neměli informace z ní za jedinou pravdu jako dnes (nebo aspoň ne tolik), ale celá spousta věcí tuším i včetně pořadí dílů byla tehdy úplně jinak, a nejen u seriálových Disneyovek. Jistotu bychom mohli získat, kdybychom si mohli promluvit s někým z tvůrců, ale myslím, že tím loňským rozhovorem s několika tvůrci dabingů Disneyovek ve studiu Virtual jsme vyčerpali všechny zázraky:)

odpověď

(Jan Kliment, 4. 3. 2014 16:27)

Rády bych, ale obávám se, že to pro mě není, ale chyby vám budu hlásit i nadále :-)

Re: odpověď

(Disney Team, 4. 3. 2014 19:27)

Děkujeme, tak snad jich moc nebude :)

poděkování

(Jan Kliment, 3. 3. 2014 14:50)

Není zač, dávám tady na všechno pozor :-)

Re: poděkování

(Disney Team, 3. 3. 2014 18:35)

Všímáme si, děkujeme :) Nechceš se stát součástí našeho Disney Teamu? Nového zapáleného fanouška rádi přivítáme :)

chyba

(Jan Kliment, 2. 3. 2014 18:19)

Tam nahoře máte chybu, protože seriál má 4 série, tak by jste tam měl spíš napsat 5.sérii!

Re:

(Disney Team, 2. 3. 2014 18:33)

To je pravda, už je to opraveno, děkujeme za upozornění.

novinka

(Jan Kliment, 24. 2. 2012 14:34)

Kdo chytí Disney Channel, může se 16.Března těšit na Kačeří příběhy: poklad za ztracené lampy, tak si ho určitě nenechte ujít! O předabování pochybuji.

dabing

(Jan Kliment, 16. 11. 2011 0:38)

Myslíte že tento film TV NOVA taky časem předabuje?

Re: dabing

(lladda, 16. 11. 2011 1:55)

Doufejme, že se to nikdy nestane. Ale stát se může cokoliv...

Pupon

(lladda, 2. 9. 2010 23:13)

Ahoj. Pupon se objeví ještě v epizodě Útok kovových roztočů.