Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Ahoj kamarádi! Všichni jistě známe Kačera Donalda. Viděli jsme ho v seriálu Kačeří příběhy, v  Myšmaši, Mickeyho klubíku, ve filmech... Ale ještě předtím si prožil spoustu bláznivých dobrodružství v desítkách kouzelných disneyho grotesek. Jeho příhody jsou bláznivé a originální stejně, jako jeho typický kvákavý hlas.

Donald měl a pořád má vždy svého hlavního dabéra v angličtině a společnost Disney dodnes pečlivě dohlíží na to, aby Donald mluvil vždy a všude stejným hlasem. Nejinak je tomu i v České republice. A proto si zde můžete přečíst exklutzivní rozhovor s oficiálním českým dabérem Kačera Donalda, kterého vybrala sama společnost Disney. Jmenuje se Pavel Franek!! 

 

Obrazek

 

 

Ahoj Pavle! Od kdy máš Donalda tak rád?

Zdravím tebe i všechny čtenáře! Tyto stránky se mi opravdu moc líbí! Tak tomuhle příběhu snad uvěří jen málokdo, protože vše začalo u mne asi tak když mi bylo deset, dvanáct - to tenkrát si pamatuju, že v období velikonočních svátků, polská televize  vysílala, dnes si myslím, velice vzácný americký seriál -  DISNEYLAND, kde kromě kreslených grotesek, byly zachycené filmové ukázky, kde postupně divák procházel celými DISNEYHO filmovými ateliéry.

Mnoho animátorů v akci: třeba si vzpomínám na moment, kdy animátoři potřebovali zachytit pro celovečerní fenomenální SNĚHURKU A SEDM TRPASLÍKŮ - taneček trpaslíků ve scéně pro večerní mejdan se Sněhurkou. Animátoři seděli v divadelním hledišti se skicáky na klíně a postupně si zaznamenávali pohyby tančících lidiček - ( trpaslíků ) na podiu, kteří měli vycpané kostýmy, a dále se pohyb přenesl na spodnější list papíru s dalším pohybem, a tak pořád dokola, až po spuštění všech stránek proběhl celý taneček trpaslíka na skicáku. ............ JAK MAGICKÉ !       

Dále tam byly ukázky, jak se vytváří ke groteskám - zvukové ruchy - studio a v něm hromada lidí, co každý má nějaký nástroj, valchu,  píšťalky,  no já nevím co ještě,  a spolu s hudebním orchestrem čučí na filmové plátno, kde sledují děj a podle dané scény  spolu synchronně nahrávají zvukové stopy.  Jen si skuste pustit jakoukoli donaldovu :-) (samozdřejmě i mickeyho) grotesku, zavřete oči a zaposlouchejte se do zvukové stopy  -   fantastický výkon, dnes jen můžem nostalgicky vzpomínat......... myslím si, že to byl tenkrát ten správný NÁBOJ, kterým se trefovali vždy přesně do cíle diváka.

Obrazek

Pavel Franek a Kačer Donald "v akci" :)

 

Takže tvým dětským snem bylo stát se animátorem?

Ano, ty filmové ukázky samotné práce animátorů - to byl můj sen - být animátorem u DISNEYHO !!!  Jak platonicky krásné !!! Ale jak to v životě chodí - vše se samozdřejmně vyvíjí zcela jinak, a mnoho lidí musí OBEJÍT veliký kus životního kruhu, aby se vrátil tam, kde vlastně začal :-) .......   no a já seděl tenkráte před telkou - jako vykulený MAUGLÍ - HYPNOTIZOVÁN obrazovkou, jako hadem KAA !!!!!! :-)

 

 

Přesto jsi se, jak už víme, k Disneymu zase vrátil. Proč právě Donald?

Čas běžel dále školními léty, realita života začla fungovat, a já spolu s kamarádem utíkal před touto " povinnostní realitou " sem tam na čundry. Kdy jednou na krásném slovenském hradě STREČNO, u ohýnku posilněn zázračnou HOPSINKOVOU šťávou - ze mne vypadlo ono jakési kačeří - GAAA GAAA a spolu s kamarádem jsme nemohli zastavit příval smíchu, který se následně dostavil. Tak se mi ten zvuk zalíbil, že jsem ho začal rozvíjet do takových fází,  až jsem s tím začal prudit a kamarád už to nevydržel a povídá:  ČLOVĚČE UUUŽ DOST - K ČEMU TI TO VLASNĚ BUDE?     .....................dnes už to ví.......... :-)  ( MNO ALE  ON ZASE UMÍ LÍP HRÁT NA KYTARU!!! :-) )

 

To zní, jako z Disneyho pohádky :) Jak to bylo dál?

Pak následovala asi tak dvacetiletá pauza a jelikož jsem si opravdu vzpomněl na Donalda po těch letech, až když běžela reklama, hledající Kačera Donalda na TV Nova, tož sem to na doporučení dcerunky zkusil. Tak proběhlo pár konkurzů - a já jsem pochopil, že se mi splnil   -    dětský sen ! !

 

A zrodil se český Kačer Donald :) Jaké to je, dabovat Donalda?

Dabing Kačera Donalda je svým spůsobem dosti náročný a to z mnoha aspektů: srozumitelnost, zvláště pak slova, kde jsou písmenka - K , G  , CH , - to se trápím, ale né všemu musí být Donaldovi rozumět. Je to především Obrazek animovaná groteska a tudíž - OČI vyhrávají. Samozdřejmně, že tento hlas se brzy dokáže unavit a zhruba po nadabování osmi - deseti dílů je "hotovo".

 

Je Donaldův hlas ještě nějak počítačově upravován?

Namluvený hlas už není  počítačově upravován, snad jen pokud se jedná o nějaké jeskynní scény - to se samozdřejmně musí nahalit či nareverbovat, ale co se týče samotného hlasu, tak tam to zůstává vše při starém. Vždyť tenkráte za CLARENCE NASHE (úplně první, americký dabér Kačera Donalda  - pozn.aut.) tomu nebylo jinak. Je třeba se co nejvíce přiblížit originálu. A přiblížit se DUCKYMU NASHOVI ????  To je vážně skoro nemožné !!!!  To byla fantasie !!!!! TONY ANSELMO (video rozhovor s ukázkou hlasu) je taky fajn, ale zdá se mi, že už to není to staré a krásné.

 

Jaké jsou rozdíly mezi anglickou a českou verzí Kačera Donalda?

V našem CZ případě děláme, co můžem, ale origoš je origoš, co si budem povídat. Navíc, těžko se dialogy překládají, čeština je dosti dlouhý jazyk proti anglině, a vystihnout výraz slova je taky pakárna. Navíc se trefovat ........ no a srozumitelmost? Vážně je to těžké opakovat donaldové repliky třeba znovu a znovu, ten hlas se dost rychle unaví a je po točení.

 

Musí to být opravdu náročné. Stačí, když si ten hlas doma zkusíme jen na chvíli napodobit a hlasivky opravdu bolí.

Obrazek

Clarence Nash - úplně první dabér Kačera Donalda, Daisy a synovců

 

 

Tvůj hlas slyšíme v seriálech jako Myšmaš, Mickeyho klubík nebo ve filmech s Donaldem jako např Tři Mušketýři. Daboval jsi ještě něco, co jsme dosud nemohli vidět?

Ano. Je to seriál Quack Pack.To je už docela stará věc, tu jsme dělali asi tak před dvema či třema roky. Tenkráte se počítalo s nějakým cz Disney TV kanálem, ale asi z toho sešlo, tož nevim co s tím budou dělat. Osobně sám jsem byl z toho dost rozčarován, neboť příběhy jsou jakbych tak řekl, mechanické - samý fantas robot no a samotný nápad malinko zaostával. Aspoň doufám, že ho DISNEY někam nezašantročil. Režíroval to tenkráte Pan JIŘÍ KVASNIČKA (  M.A.S.H. a jiné klenoty )............ mno uvidíme :)

 

Jaké jsou tvé oblíbené hlášky Kačera Donalda?Obrazek

Těch je docela dost. Mne fascinuje třeba ono chrakteristicky udivující O - OUUU !!! dále pak třeba:  .......... CO SE TO TU DĚJE  ?.........  JEJDA, JEJDA ..JÁ NEVÍM PROČ SE TO MUSÍ STÁT PRÁVĚ MNĚ !!! .....ale těch je spousta, protože Doni je takový trošku nasraný smolař a těch situací je dost a dost.

 

Co je nejtěžší na dabování Donalda?

Nejtěžší? Dát situaci ten správný výraz a s tím se nabízí vlastně i otázka - zdali má být  Donaldovi vlasně rozumět. Z mého pohledu, právě že by rozumět mělo být. Je to především pro děti. A i když všechny ty kreslené grotesky jsou dělané ze sedmdesáti procent pro neverbální vnímání, tak aby se to dalo chápat očima, je taky důležitý ruch a zvuk.  A tady se nabízí další otázka:
Byl by Kačer Donald vůbec tak populární, kdyby nemluvil tímto hlasem? Kdo ví..... Pokud jsem se vyptával režisérů, tak nijak zvláště nevyžadovali srozumitelnost. Ba naopak, Jirka Strach prý za to dostal kartáč, že je mi ve Třech mušketýrech (kreslený film  - pozn.aut.) příliš rozumět.  Ale to je asi úplně jedno.

Obrazek

Hana Krtičková (dabuje Daisy) a Pavel Franek (Donald) :)


 

Jak se ti líbí seriál Kačeří příběhy?

Kupodivu mne moc nezasáhly, ale asi to bude tím, že můj pohled na tyto (NOVĚ) animované podání nebylo nijak zvlášť pozitivní. Já jsem vyrostl na té staré klasice a tam byla laťka hooodně vysoko, jak v animaci, tak v nápadu scénáře. I ten nový QUACK PACK je jen (pro mne ) komerčně jaksik moc "narychlo"... ale asi natom není nic podivujícího - první láska je vždycky ta nejlepší !!!!! :)

 

Určítě jsi ale slyšel, jak v Kačeřích příbězích daboval Donalda režisér Zdeněk Štěpán... ?Obrazek

Víš, snaha je jedna věc a výsledek druhá.....někomu se bude zdát docela fajn, ale zvukově to tam není. Zdeněk je profesionál především jako třeba dabér CHIPA  a DEJLA,  má na triku spoustu  dalších Disney postaviček a nejen u Disneyho. Zdeněk je především zvukový režisér (momentálně třeba TV Hvězdná brána), dále pak vlastně téměř vše, co je v kinech od Disney. No jedním slovem profík a hlavně skvělý psycholog, protože dělat dětské role - to je o nervy  !!!!!!  Tolik trpělivosti se jen tak nevidí  !!! (HLAVNĚ.... i se mnou) !!!!!! :)

 

A co Ty a Disneyland?

No jéje ......dětský sen mnoha ......ale pro mne stále nedostižitelný !!! Krom atrakcí bych ale raději prohlídku všech těch animačních studií. I když dnes je to pro mne jen nostalgickou vzpomínkou. Dnes je vše PC animace a už je to kdesi jinde a dále. Pro mne jsou nejkrásnější dokumenty na YouTube DISNEYLAND, to je ta správná atmosféra. Tam je obsaženo vše.

 

Sbíráš nějaké Disneyho suvenýry?

Tedy abych přiznal, pár hrníčků by se našlo, ale nijak zvlášť nic z toho nesbírám, jen sem tam z doby kdy ten humbuk kolem Donalda začal pár dárků z touto tématikou (plyšáci, myšáci....).


Která Donaldova groteska je tvá nejoblíbenější?

Má nejoblíbenější groteska? To by bylo dost složité ji hledat - neboť scénaře se dost - byť skrytě opakují - většinou je to krátká úvodní písnička - Donaldova pohoda, kterou mu někdo (veverky, synovci a jiná zvířena) vždy naruší - pak když to nejde podobrém, což nejde skoro nikdy, tak na to DON vždy rozčíleně doplatí (OOO JAKÁ PODOBNOST S MOU OSOBOU :-) )  Tedy vážně nevím, snad ale se mi nejvíce líbí jak se hádají čert s andělem a každý mu našeptává své........jako v životě.    

 

Můžeme Tě slyšet i jinde než v Disneyho filmech a seriálech?

Role pro dabing jsou docela přísně přidělovány konkurzy, zvláště pak pro Disneyho, takže pro mne je vážně jen a jen hvězdný Donald jedinou, zato však ale nejoriginálnější rolí. Nikde jinde nefiguruji. Ostatně je docela kumšt dát filmovým rolím - dabingový výraz - to mi věř !

Donald Duck

 

 

To věřím. A čemu se tedy věnuješ mimo dabingu? Koníčci?

Koníček mám v dnešní době jen jediný - kytara - to je taková dřevěná skřínka, kam se dá schovat před normálními starostmi každodenní šedi. Spíše jen si tak drnkám, brnkám. Kdo má zájem může kouknout a poslechnout něco z tvorby naší kapely Mistři a Markétka zde . V současné době hrajeme jako duo MASOLIT. Všechnu muziku skládá a tvoří můj kamarád Rudek Schweser, který ostatně také byl při vzniku hlasu Kačera Donalda. Jemu patří také jedno velké DÍKY za všechno !


To je moc hezké! Je vidět a slyšet, že jsi opravdu všestranným umělcem!

 

Co by jsi popřál našim Disney stránkám a jejich čtenářům?

To je přece jednoduché - aby všechny zasáhlo nesmrtelné MAGICKÉ KOUZLO -  DISNEYHO POSELSTVÍ  !!! Jako  mě. Bye bye. Palo :)

 

 

Moc děkuji za odpovědi i hezké přání! 

Pozdravuj od nás Donalda, až jej zase potkáš a tobě přeji hodně dalších skvělých a kouzelných zážitků!

                                                                                                     

Autor: lladda
 

 

 Patálie Kačera Donalda nikdy nekončí.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Znělky disneyovek

(Aleš, 18. 9. 2019 16:51)

To jsem o tom nevěděl že Disney dohlíží na hlas kačera Donalda po celém světě. A kdy začal Disney dohlížet na to, aby byly kreslené disneyovky přezpívané do jiných jazyků zejména znělky. U Detektiva Ducka známého jako Kačer Kabrňák nebyla v původním českém znění přezpívána znělka ani nevím jak to...

Z Donaldova srdce

(DISNEY fan, 8. 7. 2019 14:01)

Dobrý den, Pavle Franeku, jste ten nejlepší dabér Kačera Donalda. Jsem moc rád že ho dabujete. Je to perfektní, že máte hlas jako original. To se málo kdy u dabérů vidí, ale vy jste víc jak dabér...

Re: Z Donaldova srdce

(Pavel Franek, 23. 7. 2019 11:46)

Hezký den DISNEY fan , velice mne potěšila Vaše reakce...opravdu mám velikou radost !!! Děkuji !!!.....tak jsem překvapený a také dojatý... Pavel.

No... Kačer!

(Vít H. , 10. 6. 2016 21:46)

Markéta V., má naprostou pravdu. To že jste ty hlasivky tak opravdu dokonale vypracoval do takového neskutečně famozního hlasu - unikátní. Česká dabingová scéna má díky vám něco čím se prostě může vytáhnout!
Můj bratr si usmysl že sem mu měl nadabovat jeden díl animovaného seriálu a já mu tam daboval dva ženské hlasy a i takový ten silně hluboký. Divím se že jsem to já, moje hlasivky, sousedy (mám pokoj u balkonu) a počítač přežili a zároveň že jsem to vůbec dokončil. Kámoši na škole mi říkali že to na mých hlasivkách šlo ještě cítít příští dva dny. A tak vás fakt obdivuju, že takové výkony podáváte. Ten zpěv - Mám na DVDku "Vánoce jsou za dveřmi" a v grotesce Donaldova sněhová bitva mně "Donaldovi" rolničky, tak nadchl že jsem si to ještě v ten večer nahrál jako vyzvánění! Já nemám rád mobili a všem sem nakecal že nemám mobil ale stejně, bůh ví jak, už nějací kámoši moje číslo zjistili. Tak ta radost v tom že slyším to božské vyzvánění se objeví málo kdy. Ale já pevně věřím, že ty nejlepší věci by se neměli používat moc často aby si toho člověk více vážil a užil. Jen je blbý, že od té doby, kdy sem si tu melodii nastavil, že ve veeelké většině, když jsem v kině mi někdo "náhodou" zavolá. Už tak je mála šance, že mi někdo zavolá a ještě k tomu v kině. Třeba je to vyzvánění proklaté nebo to tak vesmír chce. To by bylo ještě dobrý, na pokec či něco, ale já si vždycky zapomenu vypnout mobil. Co si ale pamatuju tak (z jiných míst, v kině se v takových chvílích na ostatní radši nedívám) lidi mém okolí to vyzvánění něžně nadchne. Když jdu po ulici nebo sem v MHD tak se jistě někdo pousměje. Takový úsměvný překvapený úsměv. Tak vám chci jenom vyjádřit díky že jste se podílel na věci která tak pěkně obohatila můj život.
Jinak fakt hezký rozhovor! Je tam všechno to zajímavé a důležité. Tak to má být. A což mně mrzí že takhle dobrý rozhovor občas nezvládnou ani v profesionálních časácích. No hold se o to dotázající zajímá a tázající ví co má odpověd - "dokonalá" souhra.

Re: No... Kačer!

(Disney Team, 11. 6. 2016 10:41)

Děkujeme! Jsme rádi, že se ti rozhovor líbí. Pavel Franek oživuje českého Donalda opravdu s láskou a pečlivostí.

Re: No... Kačer!

(Pavel Franek, 12. 7. 2016 9:12)

Ano , tohle vždy potěší a já Vám za to velmi děkuji, a jsem rád , že se někdo může a hlavně "umí" radovat z takových věcí jako je vyzvánění svého telefonu :-) , sám jsem si to prožil a můžu potvrdit,že reakce těch okolních lidí co o mě nevěděli ,že to je můj hlas - byla více než úsměvná.
Tak ještě jednou děkuji za reakci a snad tomu bude tak i nadále . díky Pavel Franek.

Kačer Donald M

(Markéta V., 4. 3. 2015 17:23)

Je to skvělé, co děláte pane Franeku. Už jen to,že dokážete hlasem tak mluvit a zpívat.A moc pěkný rozhovor :)Mějte se pěkně.

Re: Kačer Donald M

(pavel franek, 21. 4. 2015 13:41)

Převelice děkuji za Váš příspěvek , neboť po přečtení předchozího příspěvku se mi ani nechtělo reagovat natož ještě cokoliv vysvětlovat člověku nechápavému....neznalému této techniky hlasu.
Ještě jednou Vám Markéto děkuji , je fajn , že jste napsala. pavel.

donald z klubíku

(Jiří Lundák, 20. 12. 2014 13:11)

Pane Franěk, kolik peněz bych vám musel dát, abyste to přestal dělat? Klidně založím nějaký spolek. Chápu že je to záměr, ale co je moc, je moc. Syn bohužel miluje mik club a ten Donald se vážně nedá.
Obecně nesnáším uřvané pohádky z poslední doby, a když porovnám jen znělky třeba kačerů nebo čipa s dejlem před lety a dnes, tak myslím, že se produkce a dabéři mají za co stydět.
Omlouvám se, rád bych napsal něco pozitivního, ale bohužel, nic menšího než smrt donaldovým hlasivkám! by nebylo od srdce.

Re: donald z klubíku

(zuzik, 21. 2. 2015 18:38)

Dám Vám radu! Nedívejte se.Očividne Vám vadí všechno.My máme Klubít rádi a Donalda obzvlášť. Hop hop hop hop hop i ty hop. :)))))

Otřes Donald Mickeyho klubík

(Janča, 6. 4. 2014 7:36)

Kačerovi Donaldovi v Mickyho klubíku není vůbec rozumět,neuvěřitelné šišlá nebo co,zkazil mi celou pohádku.Těším se na díly,kde se Donald nebyskytuje nebo je minimálně.Čus!

Re: Otřes Donald Mickeyho klubík

(Disney Team, 6. 4. 2014 10:05)

On je to ale záměr, občas si z něj za to utahují samy postavičky. V originále mu taky není často rozumět. Někdy to pak naštve i diváky a to je prostě Donald - uzlíček emocí :) Hezký den!

Re: Re: Otřes Donald Mickeyho klubík

(Petra, 30. 9. 2014 20:00)

Je to parádní, vždycky se na Mickyho klubík s dětmi těšíme a Donald je skvělý. Je neuvěřitelné, že to někdo tak dokáže:) Mnoho štěstí přeji

Pavel Franek

(Jan Kliment, 16. 11. 2011 0:56)

Pavel Franek se překonává :-)

dabér Palo Franek

(Štefan, 29. 6. 2010 22:08)

já jen, že málokdo ví:Pavel taky krásně maloval postavičky Disneyho hrdinů . A to všude ve škole i na lavici:-)) byli téměř k nerozeznání od originálů.

p.s.:promiň Pavlíku,že jsem to na tebe prásknul

Re: dabér Palo Franek

(lladda, 19. 2. 2011 21:22)

Díky, že jsi to "prásknul" :) Pavel je nadaný ve všech směrech!