Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

logo-nova-dobrodruzstvi-medvidka-pu-nove-jpg.jpg

 

Pohádkový Disney seriál Nová dobrodružství medvídka Pú (1988 - 1991) vychází z motivů stejnojmených populárních knížek z pera spisovatele A.A.Milnea. Bylo natočeno několik celovečerních filmů, také čtyři televizní serie (2D i 3D) a chystá se i hraná verze.

Tento seriál byl u nás vysílán v pořadu Walt Disney uvádí i Walt Disney a jeho kouzelný svět. Poprvé to bylo v roce 1993 na České televizi (39 epizod) a později jej zopakovala i televize Nova s několika novými epizodami a přeobsazeným dabingem (1994). Odvysíláno bylo necelých 50 epizod seriálu Nová dobrodružství Medvídka Pú (seznam dílů).

 

Obrazek

Parta nerozlučných přátel

 

Všech 50 dílů seriálu Nová dobrodružství Medvídka Pú jsme viděli až od pátku 13. března 2015 na ČT:D, každý den v 18:55 hod. Naposledy jsme jej předtím celoplošně viděli před 10 lety v roce 2005 (data vysílání). Dabing byl u většiny dílů nový a vyrobilo jej studio SDI Media v roce 2014 a 2015. Objevil se ale i dabing z roku 2005, 1993 a 1994 u několika dílů (viz seznam dílů).

 

 

Seriál získal dvě ceny Emmy Awards. Jednu v roce 1989 (Outstanding Animated Program) a druhou ve stejné kategorii v roce 1990.

 

Příběhy se odehrávají ve Stokorcovém lese, kde zvířátka ze seriálu žijí. Rána zde bývají klidná a tichá. Nejprve se za kopečky objeví kousek sluníčka a hned poté se na louce rozsvítí miliony kapek rosy. Zapíská první ptáček, pak druhý, a už tu máme celou filharmonii. Také kytky nelení a chtějí se ukázat celému světu, jak se vyspaly do růžova...

svitani-ve-stokorcovem-lese-u-medvidka-pu-panorama.jpg

Svítání ve Stokorcovém lese u domku Medvídka Pú

 

Obrazek

Každý má svůj malý koutek...

 

A to už se probouzejí i naši hrdinové. Nejznámější je samozřejmě Medvídek Pú - malý, tlusťoučký, trošku přitroublý a hlavně věčně hladový medvídek, jehož hlavní touhou je mít pro sebe pořád dostatek medu. Prázdné hrnce se u něj často válí všude. Když je nouze velká, jde si půjčit trochu medu ke Králíkovi.

u-medvidka-pu-panorama.jpg

Doma u Púa

Pú je milý, statečný, je často vůdcem skupiny, věrný svým přátelům a optimistický za každé mrzuté situace. V některých dílech se objeví maskované alterego medvídka Pú ve stylu kovboje s Íjáčkem jako jeho věrným ořem. Jeho nejlepším přítelem je Kryštůfek Robin.

medvidek-pu.jpg

 

Mezi jeho přátele, o které má neustálou starost, patří bláznivý a stále hopsající Tygr, který má na všechno své zvláštní teorie a stále dobrou náladu. Je ale i trochu sebestředný, myslí si že je nejkrásnější a jedinečný. Do všeho se vrhá po hlavě, aby následně zjistil, že to není tak jednoduché, jak se  na první pohled zdálo.

Žije v domku na stromě a na rozdíl od Púa nenávidí med. Jeho "juhuhuhůůů" je slyšet po celém lese, stejně jako hlášení, že "Na cokoliv jsou tygři mistři!". Správné vyslovování některých slov mu ale dělá občas problém. Má také dvě alterega - Odhalený mstitel (špatně vyslovený maskovaný mstitel) a Tygr, soukromé ouško, kdy se vydává za detektiva. Snaží se na svém ocásku vždy vyskočit co nejvýš, což často vede ke "zlomeninám" různého druhu :)

tygr.jpg

 

Dobrým přítelem medvídka je i malé Prasátko. To má trochu mindráky z toho jak je malinké a slabé a je stále velmi ustrašené. S Púem si vysnili dokonce obávaná strašidla Stokorcového lesa a zároveň i jejich noční můru - hrozná Sloniska  a Bubáky. Přesto dokáže svůj strach překonat pokud přijde na věc.

prasatko.jpg

Bydlí ve velkém bukovém stromě, který zdědil po svém dědečkovi (i když první film ukazuje, že bydlí u Sovy). Objevuje se téměř v každém příběhu a v jednom dílu je dokonce vidět i jeho rodina na obrázku na zdi.

domek-prasatka-z-venku.jpg

Domek Prasátka

Ze všech "nejchytřejší" je pak pan Králík, který rád dá svým přátelům dobrou radu. Je to vášnivý zahrádkář a své zeleninové království hlídá ve dne i v noci před zloději. Těmi jsou nejčastěji vychytralé vrány.

kralik.jpg

kralikova-zahrada-s-tygrem-panorama.jpg

Králíkova chlouba - zeleninová zahrádka

Má rád ve všem pořádek, klid a pohodu a velmi lehce se nechá vytočit zmatkem, který (nechtěně) vytvoří jeho přátelé. Pak ho to ale mrzí a dokáže se omluvit.

harampadi-u-kralika-panorama.jpg

Doma u Králíka

Ještě "moudřejší" je však pan Sova - tedy alespoň podle toho co o sobě říká. Umí číst a psát (jak sám tvrdí, ale často se stává, že z knih nebo dopisů přečte text nesprávně) a má v zásobě spoustu dlouhých historek ze života svých příbuzných.  Někteří z nich se objeví i v seriálu - mladší bratranec Dexter, prastrýc Torbert, teta Ophelie nebo strýc Albert .

sova.jpg

Bydlí ve stejném stromě jako v původním filmu a přestože je považován za vedlejší postavu, objevuje se v seriálu celkem často (29 příběhů). Rád zpívá, i když nemá pravé zlato v hrdle. Ocenit to dokáže hlavně Králík, kterému tím pomáhá odhánět vrány.

doma-u-pana-sovy-panorama.jpg

Doma u pana Sovy

Nejsmutnějším členem party je Osel Íjáček. Bývá často zamračený a neustále někde hledá svůj ztracený připínací ocásek a staví svůj padající domeček. Jeho přátelé mu stím rádi kdykoliv pomůžou. A přestože stále bručí, dokáže jejich snahu ocenit.

Íjáček je také, zdá se, skutečně nejbystřejším ve Stokorcovém lese a když jde do tuhého, dokáže zabrat a vymyslet správné řešení. Ostatní se o něj mohou v potížích bez okolků opřít.

ijacek.jpg

 

Pak tu máme šišlajícího a pískajícího  Sysla, neustále hrabajícího chodby v zemi. Typické jsou jeho sykavky, hlavně na písmeno S. Jako jediný z hlavních postav nepochází z původních příběhů A.A. Milneho (na což sám jednou upozorní ;). Původně měl nahradit Prasátko. Objevuje se asi v polovině epizod.

sysel.jpg

Je to workoholik posedlý dynamitem. Občas se dostane do křížku s Králíkem, protože jeho výbušné trasy často vedou přes jeho zahrádku. Ale neumí jen ničit, ale i ukázkově stavět.

sysluv-domov-panorama.jpg

Syslovo obydlí

Pak tu máme dvoučlennou rodinku Klokánků. Kanga je krásná a starostlivá klokaní maminka. Vždy má pro své přátele vlídné slovo a občas jim i připraví něco dobrého k zakousnutí. Je jednou z mála postav, které dokonce ani Tygr neodmlouvá a oslovuje ji s úctou paní Kango. Objeví se v 8 epizodách seriálu.

kanga-a-roo.jpg

V kapse na břiše nosí malého Roo - osmiletého rošťáka a nejmladšího člena party kolem Medvídka Pú. Rád skáče a jeho nejlepším přítelem je Tygr. Rád objevuje drobné radosti života, je zvědavý, rád se baví a často má moudřejší hlášky, než  by odpovídaly jeho věku. V seriálu se objevuje velmi málo.

u-kangy-a-roo-v-domecku-2-panorama.jpg

krystufek-robin.jpgU Kangy a Rúa v domečku

 

Jediným lidským přítelem je jim Kryštůfek Robin. Toho A.A. Milne vytvořil podle svého skutečného syna stejného jména. Pú a většina ostatních obyvatel Stokorcového lesa jsou založeni na jeho vycpaných zvířátkách. Zažívají svá bláznivá dobrodružství u něj doma nebo v lese.

Kryštůfek Robin je hodný mladý chlapec. Je přátelský, nápomocný v nouzi, má rád dobrodružství a je velmi inteligentní na svůj věk. V seriálu je trochu jiný než ve filmu. Tady žije  v domě se svou maminkou (Robin jako příjmení) a chodí navštěvovat své přátele do Stokorcového lesa.

 

medova-hostina-s-prateli-u-medvidka-pu-panorama.jpg

Medová hostina s přáteli u Medvídka Pú

Kryštůfek Robin má nejradši medvídka Pú a jeho vztah k němu nejlépe vystihuje znělka seriálu (níže), kterou vlastně zpívá on o svém nejlepším příteli.

 

Obrazek

Vzhůru za dobrodružstvím!

 

Tito přátelé drží za všech okolností spolu i přesto, že mají své slabé stránky a občas realizují opravdu bláznivé nápady. Je to však jejich svět. Svět dětské fantazie a představivosti, ve které je možné třeba najít severní pól uprostřed jejich lesa...

Obrazek

Zavítej do světa fantazie a snů...

Více o světě Medvídka Pú a jeho přátel se dozvíte ze speciálních panoramatických obrázků, vytípaných ze seriálu a složených dohromady, které ukážou jejich svět v širším pohledu, jaký neuvidíte ani v televizi, ve fotoalbu Svět Medvídka Pú.

roo-s-tygrem-pod-snehem-a-prasitko-s-puem-panorama.jpg

 

 

SEZNAM DÍLŮ

Seznam všech dílů seriálu "Nová dobrodružství Medvídka Pú" v češtině i angličtině najdete v seznamu epizod.

medvidek-pu--seznam-epizod-logo-515.jpg

 

 

ČESKÁ ZNĚLKA

Připomeňte si také českou úvodní znělku seriálu nazpívanou Petrem Kotvaldem (1993):

 

Text písně z první (i přezpívané) úvodní znělky:

zpěv: Petr Kotvald

Je právě čas,
na cestu dát se,
spěchám ze svým přítelem.
Má kožíšek šelmy,
a já jsem rád velmi,
že s Púem hrát si zas půjdem
a potom hned,
včelám med závidět.
S Púem hledat med půjdem, Obrazek
jenž velí méďovi
lézt na strom medový.

Švandy je víc než dost,
na tu my máme nos,
dobrodružství ještě víc.
A když náhodou,
každý jde cestou svou,
tak nedám se zmýlit,
vždyť vím, že co chvíli,
zas půjdem společně s Púem,
kam bude chtít on,
tam půjdu taky rád,
s Púem hrát si zas půjdem,
vždyť medvídkem snů
je přítel můj medvídek Pú.

 

Vznikla i 2. verze první české znělky se stejným textem, ale jiným zpěvákem (Miloslav König) v roce 2014. HD verze z Déčka:

 

Tato 3. verze znělky dostala nový text, ale zároveň stejný, jako její 4. verze, jen pokaždé od jiného zpěváka ;)

Text nové znělky:

Vstanu raz dva,
jedna dvě pádím
za veselým přítelem

Jak balón se koulí
to může být právě jen:

Pú můj, Medvídek Pú můj,
miluje med,
včely by láskou sněd
Pú můj, kdepak se touláš?
Ve kterém hnízdě je
můj medvěd medojed

Legrace chvíli je
a pak je chvíli zle,
za dva dny příhody tři

Když doma jsem sám,
strachy klepu se tam,
tu zavrže klika
a "Neboj se" říká

Pú můj, Medvídek Pú můj
i za soumraků
tam kam jde tudy jdu
Pú můj, kdepak se touláš?

Svá dobrodružství
chci prožít jen s medvědem Pú

 

A kdo by si ji chtěl zazpívat, tomu se bude hodit tato instrumentální verze znělky Medvídka Pú bez zpěvu...

 

Vznikly tedy nejen 2 druhy 1. verze písničky (Petr Kotvald 1993, Miloslav König 2014), ale i 2 druhy 2. verze písničky (Martin Kolář 2005, Richard Mašek 2005). Celkem tedy 4 verze české znělky seriálu Nová dobrodružství Medvídka Pú! A to je nejspíš rekord v přezpívání znělky nějakého Disney seriálu:

 

Seriál dostal také dva různé sestřihy úvodní znělky. Jaké změny v nich proběhly uvidíte okamžitě v tomto porovnávacím videu:

ijacek-s-novym-ocaskem.jpg

DABING

První dabing vznikl v roce 1993 pro Českou televizi, v roce 1994 zbytek pro TV Nova. Druhý dabing vznikl v roce 2005 ve Studiu Virtual. Třetí dabing vznikl v roce 2014/2015 ve studiu SDI Media se stejným překladem a dialogy jako v roce 2005. Ukázku 2005 VS 2014 si můžete poslechnout v tomto videu. A na porovnání jednoho dílu s prvním dabingem 1993 a posledním z r. 2014 se můžete podívat tady.

V 3. českém dabingu  hráli: Jiří Knot (Pú), Ota Jirák (Tygr), Dalimil Klapka (Králík), Tomáš Juřička (Prasátko), Matěj Převrátil (Kryštůfek Robin), Ema Pleskačová a další. Překlad: Vojtěch Kostiha, produkce: Lenka Čížková, zvuk: Petr Mandák, dialogy režie: Zdeněk Štěpán. SDI Media 2014. Jak tato verze zní a vypadá uvidíte v následující ukázce...

 

 

NOVÁ HD VERZE

Při vysílání na Déčku, od září 2019, jsme viděli Nová dobrodružství Medvídka Pú poprvé v remasterované HD verzi. Porovnání nové HD verze, která je oříznutá nahoře a dole na formát 16:9 z původního 4:3, uvidíte i s původní verzí v tomto videu:

 

 

prasatko-a-balonek.jpg

Upoutávka na Nová dobrodružství Medvídka Pú jak byla k vidění od března 2015 na ČT:D:

Upoutávka Déčka z roku 2019. Další ukázky najdete v rubrice Ukázky ze seriálů a Ukázky ze seriálů 2.

pu-a-kralik-s-medem.jpg

 

ZAJÍMAVOSTI

Takhle se prezentovala Nová dobrodružství Medvídka Pú, když se objevovala v Americe v hodinovém bloku s Gumídky.

nova-dobrodruzstvi-medvidka-pu-a-gumidci-promo.jpg

 

Seriál vyšel i na oficiálních DVD v češtině. Pod názvem Kouzelný svět Medvídka Pú vyšly vždy 3 epizody na jednom DVD, kterých vyšlo celkem osm.

nova-dobrodruzstvi-medvidka-pu-na-dvd.jpg

 

Takhle vypadaly originální hračky, podle kterých byl vytvořen Medvídek Pú a jeho přátelé! Pú je z roku 1921 a ostatní mezi 1920 - 1928. Sova a Králík nebyli vytvořeni podle hraček. Sysel byl vymyšlený pro Disneyho verzi.

originalni-hracky-z-medvidka-pu.jpg

 

Oficiálním Dnem Medvídka Pú je 8. leden. Toho dne, roku 1882, se narodil jeho stvořitel A.A. Milne (Alan Alexander Milne, 18. ledna 1882 – 31. ledna 1956), anglický spisovatel a dramatik, proslulý především příběhy pro děti.

 

Nová dobrodružství Medvídka Pú (The New Adventures  of Winnie The Pooh) oslavily v roce 2018 své 30. výročí!

originalni-hracky-z-medvidka-pu.jpg

 

 

Medvídek Pú a jeho přátelé dostali v roce 2018 novou podobu v hraném filmu Kryštůfek Robin. (klik pro zvětšení)

Kryštůfek Robin a Medvídek Pú plakát 2018

 

Trailer na film Kryštůfek Robin (2018):

 

U příležitosti filmu se objevili i noví plyšáci, kteří kombinují klasický vzhled z animovaných filmů a skutečných hraček Kryštůfka Robina (viz výše):

Medvídek Pú plyšáci 2018 Kryštůfek Robin

 

 

Od 14. června 2022 jsou Nová dobrodružství Medvídka Pú dostupná na streamu českého Disney+.

Nová dobrodružství Medvídka Pú na Disney+

 

 

Záznam představení s živým Medvídkem Pú a jeho přáteli v Disneylandu Paris (2008):

 

tygr-a-ijacek.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Nová dobrodružství Medvídka Pú

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Porovnání textů úvodní písně

(Aleš, 15. 8. 2019 13:11)

Já bych řekl že ten druhý text písně je o něco lepší.

-

(-, 4. 12. 2015 18:43)

Dneska se mi stalo něco neuvěřitelný. Přišel jsem jako normálně do Alberta a řekli mi že už nemaj Medvídka Pú. V té prodejně ho vyprodali dřív než Ledové království. Které jsem předpokládál že kvůli popularitě vyprodají za ten měsíc jako první. A já >blbec< nevzal v potas slledovanost Púa a že DVD pořizují rodiče.

Re: -

(Disney Team, 4. 12. 2015 19:45)

Tak to je opravdu ledově nepříjemné překvapení a zároveň dobrá úvaha. Něco na tom asi bude. V jiné prodejně by ho mít mohli (případně ho objednat do té stávající na přání).

Re: Re: -

(--, 15. 12. 2015 18:24)

Přesně tento nápad (s jinou prodejnou, každá pobočka má jen omezený počet kusu) sem použil a už mi doma lleží pěkne v teplíčku

Český text písničky "Slosi a lahvice"

(Anonym, 22. 4. 2015 9:56)

Slosi a lahvice, slosi a lahvice kradou med!

Jdou sem, jdou tam, jsou tu, jsou tam,
jsou vně, jsou v tom, jsou jako hrom,
Jsou dál, jsou blíž, jsou výš, jsou níž,
chtěj med a hned jsou na obtíž.
Pozor si dej,
co by šlohli, ohlídej!

Ti lahvice a slosi
jen smůlu ti nosí
Ti lahvice a slosi tuze zlí,
zlí, zlí, zlí!
Jsou jednoho dva celí
a pořád se dělí
a stále jsou tu všude rozlezlí
Zlí, zlí, zlí!
Jsou neporazitelní
a slyšní a dělní
a dovedou mít velmi různý tvar,
tvar, tvar, tvar!
Když o tvém medu vědí,
tak na něm si medí,
Zhltnou všecko jen tak pro rozmar.

Jsou zelení, modř, jsou růž i běl,
jsou kruh, jsou hran, tvůj nepřítel
a z nich jde strach ó převeliký,
jsou ve stuhách i s puntíky.
Pozor si dej,
co by šlohli, ohlídej!

Jsou neporazitelní
a slyšní a dělní
a dovedou mít velmi různý tvar,
tvar, tvar, tvar!
Když o tvém medu vědí,
tak na něm si medí,
Zhltnou všecko jen tak pro rozmar.

Jdou sem, jdou tam, jsou tu, jsou tam,
jsou vně, jsou v tom, jsou jako hrom,
Jsou dál, jsou blíž, jsou výš, jsou níž,
chtěj med a hned jsou na obtíž.
Pozor si dej, pozor, pozor si dej!

Slosi a lahvice

(Eva, 21. 9. 2012 14:07)

Sháním písničku slosi a lahvice. Nevíte někdo, alespoň z jakého je dílu? Kde se dá najít? Děkuju

Re: Slosi a lahvice

(Anonym, 20. 4. 2015 18:11)

Česky jsem našel jen tuto verzi:
https://www.youtube.com/watch?v=pfToyMyPPtw

medvídek Pů

(krysa , 30. 1. 2015 23:32)

strašně super pohádka jako je to nejlepší pohádka ne světě

Medvídek Pú

(Richard, 26. 10. 2013 16:19)

Mě asi nejvíce chybí dabing u Pooh's Heffalump Halloween Movie. Když je tu budeme mít halloween, tak tento díl by měl docela šmrnc v televizi takhle ráno na Primě, nebo na Nově... nebo na Disney Channel :D

VHS Medvídek Pú

(Bongo31, 22. 2. 2012 16:14)

Nemáte někdo VHS s Medvídkem Pú od H.C.E?

Moc je sháním.

Názvy těch VHS jsou:Nová dobrodružství Medvídka Pú: Velká medová loupež,Medvídek Pú: Kovboj Pú,Nová dobrodružství Medvídka Pú: Opravdový přítel,Nová dobrodružství Medvídka Pú: Divoký Bill Pú a Nová dobrodružství Medvídka Pú: Hrdina z kouzelného lesa.

Taky bych se chtěl zeptat,jestli někdo nemáte těch pár dílů Medvídka Pú,co v roce 1994 dávala Nova.

Pan Králík

(Makča Zaldová, 23. 7. 2013 11:31)

Dobré, ale u Králíka si zapoměl, že vždycky všechno musí mít a do všeho se motá :D

medvidek pu

(lili, 22. 7. 2013 22:22)

to je super

Je dobrý

(Helča, 5. 2. 2013 18:21)

Medvídka Púa miluje u nás v rodině můj mladší bratr.Já ho mám taky moc ráda ale dívat se na něho od rána do večera dokáže jen on.

sisi a roki

(anetka , 2. 2. 2013 18:30)

te n fil mne naučil tancovat je to skvjele

méďa PÚ

(Berina 305-507-129, 26. 4. 2007 16:52)

Miluju medvídka PÚ,máš krááásnou stráánku,taky mám takovou,ale o mě a nejde mi tam tolik obrázků a všeho:-)Máš to fakt mega good

Melodie Pú

(lladda, 5. 10. 2010 21:30)

Ahoj. Melodii jsem ti poslal na email. Ať se ti libí! :)

39 dílů,co byly v ČT

(Káťa, 25. 10. 2011 17:25)

Ahoj:) zatoužila jsme po Medvídkovi Pú jak byl kdysi v ČT a vy tady o tom píšete-prosím,nevíte jestli by se to dalo sehnat? děkuju:)Káťa

poznámka

(Jan Kliment, 14. 4. 2012 21:52)

Medvídek Pú má těch epizod vážně 50 (18 půlhodinových a 32 složených ze dvou desetiminutových dílů -část A a B) :-)

fgnjtd

(www.manumisa.blog.cz, 13. 1. 2012 16:08)

gumídci jsounej!!!!

film

(Jan Kliment, 25. 11. 2011 0:19)

Medvídek Pú má nyní 8 filmů, v tomto roce vznikl nový film s Medvídkem Pú :-)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

následující »