Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

V roce 1994 k nám v pořadu Walt Disney uvádí (tenkrát už přejmenovaným na Walt Disney a jeho kouzelný svět) přišel nový seriál Malá mořská víla. U nás bylo tehdy odvysíláno všech 31 epizod. Televizní premiéru měl seriál v roce 1992 v USA.

Obrazek

Palác v království Atlantiky


Tento seriál vychází ze stejnojmeného klasického celovečerního Disneyho filmu Malá mořská víla (1989). Byl také prvním Disney seriálem, který vycházel z nějakého jeho předchozího celovečerního filmu. Příběhy se odehrávají ještě v době před událostmi z tohoto filmu. Zároveň jsou ale v rozporu s třetím filmem, Malá mořská víla 3 (2008), který by měl být dějově před seriálem (například, jak se malá Ariel poprvé setkala s Floundrem).

 

 

 

V seriálu se občas objevují i hezké písničky ("Zpívej svůj song", Nejlepší krab), čímž tak lehce odkazují na originál. Do některých epizod se promítají i některé společenské projevy a problémy, jako máme my, "suchozemci".

Obrazek

 
V seriálu se objevují  všechny známé postavy z  filmu Malá mořská víla. Nejmilejší, křehkou a zlobivou postavou je určitě princezna Ariel. Se svými rudými vlasy a něžnoObrazeku tvářičkou je nejkrásnější princeznou království Atlantiky. ObrazekUmí krásně zpívat a její hlas se rozléhá celým oceánem. Je ovšem velmi tvrdohlavá, chce si žít podle svého a největším lákadlem je pro ni lidský svět, jejich život a věci. Nedaleko královského paláce Atlantiky má svůj tajný úkryt, kde střádá všechny nalezené poklady.

Nenechá se spoutat nařízeními svého otce, krále Tritona, který vládne svým zlatým Trojzubcem. Ten s ním zasáhne vždy v tu pravou chvíli a neřešitelné situace rázem dostanou šťastný konec. Tritonovi se Arielina záliba v lidském světě nelíbí. Snaží se jí stále chránit a má s ní plno starostí.

Ariel má ještě šest starších sester (Aquata, Andrina, Arista, Attina, Adella a Alana). Ty jsou ale úplně jiná než ona. Věnují se více své kráse a zábavě než čemukoliv jinému. Má také "nevlastního téměř bratra" Urchina, se kterým se potkala v jedné z epizod tohoto seriálu.

Obrazek

Král Triton, Ariel a její sestry

Věrným Arieliným společníkem na jejich výpravach je žlutá rybička s modrými pruhy Flounder (Šupinka v novém dabingu). Je tak trochu strašpitel, ale vrhá se s ní do každé akce a nenechá ji Obrazeknikdy v malérObrazeku. Občas oba přivedou domů i nějaké to zatoulané či smutné zvířátko.

Protože má král Triton  Ariel velmi rád a strachuje se o ni, pověřuje svého rádce a hlavního dirigenta podmořského hudebního souboru, kraba Sebastiana, její ochranou. Sebastian má na starosti i správný chod královského dvora a ceremoniálů. Tento krab je až příliš snaživý, zbrklý a chce se zalíbit králi. Všechno zažil, Obrazekvšechno zná a zvládne - jak on sám říká. Ve skutečnosti má aleObrazek jemnou duši a je tak trochu strašpytel. Snaží se Ariel usměrnit a donutit k dodržování královské etikety a programu princezny. Vtlouká jí "cenné" rady do života, hlásá "moudra" a kázání. Má ji ale velmi rád, často omlouvá před otcem její prohřešky (dokonce musí i malinko "poupravovat skutečnost" k lepšímu při hlášení králi Tritonovi) a je tvůrcem spousty vtipných hlášek a situací.

Velkým znalcem lidského světa je pak racek  Rudolf. K němu se chodí Ariel poradit o "lidských věcech" a Rudolf vždy přidá i nějakou zajímavou a vtipnou historku :)

Obrazek

Zábava a hry po celý den


Do poklidného života v Atlantice často zasáhnou zlý a nevyzpytatelní nepřátelé v podobě žraloků, chobotnic, úhořů a jiných podmořských nestvůr. Nejznámější zápornou postavou je ovšem čarodějnice Uršula a Ďábelský Manta. Jejich nejčastějším cílem je královský zlatý Trojzubec, poklady Atlantiky a vláda nad celým oceánem. Ovšem jako v každé pohádce, i zde vždy zvítězí dobro a láska nad podlostí a zlem.

Obrazek

Cesta do mořského světa je daleká a obtížná, ale ta nejkratší a nejveselejší vede přes krásné příběhy naší malé mořské víly Ariel...

Obrazek

 


Ukázku seriálu v češtině můžete shlédnout v rubrice Ukázky ze seriálů , celou epizodu si můžete stáhnout v rubrice Download a komiks s Malou mořskou vílou najdete v rubrice Komiksy Online 2.

 

 

ZNĚLKA
 
Znělka seriálu Malá mořská víla, která vlastně vypráví celý jeden příběh Ariel ve zkrácené verzi, je instrumentální verzí tří písní z původního filmu: "Part of Your World", "Under the Sea" a "Kiss the Girl":

 

Tři verze úvodní znělky dostala Malá mořská víla pro každou ze svých tří sérií. Vy si je teď můžete prohlédnout všechny najednou a vidět tak okamžitě všechny rozdíly:

 

 

 

SEZNAM DÍLŮ všech tří sérií najdete ZDE.

seznam-epizod-morska-vila-jpg.jpg

 

 

VYSÍLÁNÍ

Seriál byl u nás vysílán v letech 1994, 1997, 2000 a 2005. V roce 2013 jsme každou sobotu a neděli mohli vidět seriál Malá mořská víla opět v televizi. Tv Prima odvysílala 1. sérii - 13 dílů (ze 14) na kterou navázala série druhá s devíti díly od 15. prosince 2013. Od 18. ledna 2014 odvysílala 3. sérii s osmi díly. Dabing byl jiný než při premiéře v r. 1994, ale i tak velmi povedený. Ukázka porovnání obou dabingů:

 

8. února 2014 jsme také mohli poprvé vidět třetí filmové zpracování Malé mořské víly z r. 2008 se slovenským dabingem na Tv JOJ.

Od prosince 2016 jsme viděli třetí film "Malá mořská víla: Jak to všechno začalo" v češtině na programech HBO.

the-little-mermaid-ariel-s-beginning.jpg

Filmová Malá mořská víla 3

 

Od 8. června 2014 nasadila TV Prima seriál opět do vysílání každou sobotu a neděli ráno. Odvysílala jako minule všechny tři série s celkem 31 díly.

Od února 2016 jsme viděli Malou mořskou vílu každý den na programu ČT:D s 30 díly (upoutávka). Stejný počet dílů se vrátil na Déčko i od července 2017 (upoutávka) a od června 2020.

 

Od 14. června 2022 je seriál Malá mořská víla dostupný na streamu českého Disney+ s druhým českým dabingem.

Malá mořská víla na Disney+

 

 

VHS a DVD

Seriál Malá mořská víla u nás vyšel také na několika VHS videokazetách v letech 1997 (Pohádková velryba) a 2000 (Bouřlivák, Dvojčata).

 

Upoutávka na kolekci VHS videokazet s Příběhy malých princezen Ariel a Jasmíny z 90. let. Kazety "Pohádky pro Jasmínu" a "Ariel zpívá a vypráví" obsahovaly vždy dvě epizody ze seriálů Aladinova dobrodružství a Malá mořská víla.

 

Český trailer pro film Malá mořská víla (1989) při jeho prvním vydání na českých VHS videokazetách v roce 1999:

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Kreslený seriál "Malá mořská víla" měl být původně hraný seriál s loutkami spoluvytvořený Disneym a pořadem "Creature Shop" Jima Hensona pro Disney Channel!
Po úspěchu originálního filmu na VHS však bylo rozhodnuto ve prospěch animované verze jak ji známe dodnes. Premiéru měl seriál na americké stanici CBS.
Dva díly hrané verze Jima Hensona však byly natočeny, ale neodvysílány. Jim Henson zemřel dva měsíce po natočení úvodního dílu.
Podívejte se na ukázku hrané verze Malé mořské víly...

 

Malá mořská víla v časopisu Pes Novák 5/1995 u příležitosti české premiéry jejího televizního seriálu (klik pro zvětšení).

Malá mořská víla v časopisu Pes Novák č.5 1994 Obálka  Malá mořská víla v časopisu Pes Novák č.5 1994 článek

 

K seriálu Malá mořská víla vyšel roku 1992 i zvláštní soundtrack, který obsahoval 13 písní ze seriálu v angličtině. Jmenoval se "The Little Mermaid: Splash Hits" a první píseň "In Harmony" (+ následně další) si teď můžete poslechnout...

 

V epizodě "Kovová ryba" Ariel zachrání člověka - Hanse Christiana Andersena, který je volně založený na skutečném autorovi původní knižní Malé mořské víly, a kterého k napsání příběhu o Malé mořské víle inspirovalo setkání s ní a jejím světem. Na konci epizody, když o ní H. Ch. Andersen vypráví, vidíme záběry Ariel sedící na skále tak, jako na její skutečné bronzové soše v kodaňském přístavu. Milý okamžik...

 

V druhé sérii a dílu "Hvězdice splněných přání" se objevila i postava neslyšící mořské panny Gabrielle. Ta byla vytvořena podle skutečné neslyšící dívky Gabrielle, která měla Ariel moc ráda a bohužel zemřela po první sérii... V epizodě zazněly hned dvě písně - tato první při seznámení a tato na závěr:

 

 

VÝROČÍ

17. listopadu 2019 oslavilo dobrodružství Ariel ve filmu Malá mořská víla (1989) 30. narozeniny. V českých kinech měla Malá mořská víla premiéru až 27. srpna 1998. Disneyho „Malá mořská víla“ změnila přesně před 30 lety animaci, muzikály a princezny.
Byla v mnoha ohledech revoluční. Poprvé postavila vnímání tradiční Disney princezny na hlavu. - více se dozvíte tady. Seriálu Malá mořská víla (1992) jsme se u nás dočkali už v roce 1994. Ten, jako první, navazoval na předlohu velkého animovaného Disney filmu.. Všechno nejlepší, Ariel! Kdy a kde jste se s ní vydali do Atlantiky poprvé?

Mala morská víla  30. narozeniny 17 listopad 1989

 

 

HRANÝ FILM

Česky dabovaný teaser a trailer pro hraný film Malá mořská víla, který bude mít v českých kinech premiéru 25. května 2023.

 

 

Brzy nashle v Atlantice! :)

Detektiv

 

 
ariel-a-flounder-plavou-atlantikou-hi-panorama.jpg
 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Malá mořská víla

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ryba

(jiří, 4. 11. 2014 17:49)

Ahoj,prosím tě, jak se jmenuje ta ryba? Nemůžu to nikde sehnat:-(

Re: ryba

(Disney Team, 4. 11. 2014 20:11)

Ahoj, jak píšeme v článku, jmenuje se Flounder nebo Šupinka (nový dabing)

Re: Re: ryba

(ghfdgthudgt, 5. 8. 2015 19:45)

Jmenuje se Flounder žádná šupinka.

Re: Re: Re: ryba

(xfu, 13. 5. 2017 10:57)

A v knižním zpracování se jmenoval Fabián.

Legendarni

(CRYPT, 15. 4. 2016 20:36)

Nedalo mi to a musim napsat. Na Male morske vile jsem vyrostl (stejne jako na kacerech, gumidcich atd...) Ale do Ariel jsem byl zamilovan, ta zenska postava mne v dobach meho detstvi opravdu oslovila. Ach ta nostalgie... Je takova perlicka, na csfd jsem nasel zajimavost ze postava hluchoneme Gabrieli byla inspirovana skutecnym devcatkem, kterem bylo fanouskem serialu a zemrelo po prvni serii tusim.

Re: Legendarni

(Disney Team, 17. 4. 2016 12:16)

Tak to je moc hezké vyznání :) Ano, o neslyšící Gabrielle je to pravda. Přidáme informaci do článku. Hezký den!

VHS -Ariel

(Erika, 20. 8. 2015 11:06)

Ahojky nevíte někdo kolik u nás vyšlo videokazet jako seriál malá mořská víla a zda nevíte kde sehnat obrázky z obalu vhs jako byli ukázané na této stránce o Aladinovy ?

Re: VHS -Ariel

(Disney Team, 20. 8. 2015 20:45)

Ahoj, informaci o videokazetách, které jsou dohledatelném, a jejich obaly jsme přidali do článku.

Malá mořská víla

(Kristýna Kocourková, 14. 11. 2014 12:35)

Od té doby co začali na Primě vysílat pořad tak se na něho dívám hraje každou Sobotu a Neděli na Minimaxu ale já se třeba někdy nestihnu podívat ale mi to vůbec nevadí můžu si to třeba stáhnout na Ulož to a navíc se stačí když se nedokoukáte zapamatovat název toho dílu a stáhnout si to ale já mám třeba i omalovánku a stačí si jí taky můžete vyrobit sami já vám dám návod jak si tu omalovánku vyrobit stačí asi tak 6 listů jemných papírů musí být tekuté lepidlo a temperové barvy a křídy a pastely a voskovky a pastelky vodovky a tužku vezměte křídu a vybarvěte jeden celý list temperama si nakreslete a nebo obkreslete tu Arielu a potom jí dozdobíte a dobarvíte a tím lepidlem to vezmete a ty listy nalepíte k sobě jako knihu a uděláte si hlavní stánku :) děkuji a aby jste měli hezké výrobky :)

Re: Malá mořská víla

(Disney Team, 14. 11. 2014 16:34)

Děkujeme za praktické tipy pro volný čas i upozornění na Malou mořskou vílu na Minimaxu! Ať se daří i vám :)

Ariel

(Ivona Halecká, 4. 9. 2014 8:51)

Dobrý den, velice prosím o pomoc, sháním nutně DVD seriál Ariel, malá mořská víla, myslím, že jsou 3 serie.
Děkuji za inormaci.
Přeji hezký den. Halecká

Re: Ariel

(Disney Team, 4. 9. 2014 11:03)

Hezký den, nejrychlejší pomoc bude asi uloz.to a vyhledání "malá mořská víla".

Mala morska vila

(Melody :-) , 23. 7. 2014 13:12)

Koľko dielov má tento film ?

Re: Mala morska vila

(Disney Team, 23. 7. 2014 18:21)

Malá mořská víla dostala celkem 3 celovečerní filmy + seriál.

Re: Mala morska vila

(Richard, 19. 8. 2014 14:57)

S tím, že s Českým dabingem najdeš pouze první dva celovečerní a seriál. Třetí se zatím můžeš dočkat akorát ve Slovenském dabingu :)

malá mořská víla

(Majka, 29. 6. 2014 14:10)

Ahoj stáhla jsem si ten 3 díl malé mořské víly a všimla jsem si že konec je anglicky. A co vy ostatní všimli jste si také???

Ariel's Beginning

(Disney Team, 4. 2. 2014 11:07)

Konečně uvidíme třetí díl filmové Malé mořské víly ve srozumitelnějším jazyce. Děkujeme za informaci!

SLOVENSKÁ TELEVIZE JOJ BUDE DÁVAT - MALÁ MOŘSKÁ VÍLA 3 - Ariel's Beginning!

(Richard, 3. 2. 2014 23:13)

8.2.2014 - 9:05 na slovenské tv JOJ VE SLOVENSKÉM DABINGU!

Seriál

(Sissi, 19. 1. 2013 19:20)

Ahojky, mám všechny díly seriálu Malá mořská víla, ale v AJ. Na prvních osm dílů mám titulky co mi dělala jedna kamarádka, ale teď už na to nemá bohužel čas. Nenašel by se tu někdo kdo umí dobře anglicky a udělal by titulky na zbylé díly?

Re: Seriál

(Sandra, 1. 2. 2014 0:45)

Mohla bych tě poprosit, je možnost že by jsi ty anglické díly někam vložila ke stažení? ne všechny, jen pár :))) moc moc proosím :))


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

následující »