Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

V roce 1995 byl v pořadu Walt Disney a jeho kouzelný svět vysílán seriál Goofyho tlupa společně s dalšími kreslenými seriály. Vznikal v letech 1992-93. U nás bylo napoprvé odvysíláno 65 dílů v češtině. Až v roce 2017 jsme se dočkali kompletních 78 dílů. Teď si můžeme říct, čím nás tak pobavil...

Obrazek


Goofy bydlel s Maxem spokojeně v obytném přívěsu a každou středu smažil své oblíbené karbanátky. Pošťák jednoho dne donesl dopis, který měl tuhle idylku narušit. Goofy totiž získal v kurzu pokročilých začátečníků diplom a titul VVV. - Vysoké Vaflové Vzdělání (JMPr. - Judr Mudr Pudr).

Tím pádem může získat lepší práci v rodném Spoonervillu (Truhlíkov). To je městečko postavené na vysušené mokřině roku 1932. Domov nejhůře vyzdobené výkladní skříně obchoďáku na světě s chemičkou, kinem a bankou. V muzeu je ten nejpomalejší šnek, nejsemenovatější bobulka vína a kostra známého prehistorického sysla amerického.

spoonerville truhlíkov

Spoonerville - Truhlíkov

Okamžitě tedy balí a s Maxem odjíždí za lepšími zítřky do maloměsta.

Obrazek

 

Musí si sehnat domek a jeden volný se právě nachází na pozemku vedle jeho bývalého spolužákaObrazek Peteho - majitele autobazaru se starými, nekvalitními ojetými auty za vysoké ceny. S pozemkem má ale Pete úplně jiné záměry - chce ho jen pro sebe a vybudovat tam svůj vysněný ráj - lesík, piknikový koutek, golfové hřiště a pozemské doky pro jeho loď... Pete je totiž velký milovník rybaření a téměř více než svoji rodinu má rád právě svoji loď. Tu neustále vylepšuje, opečovává jako malé dítě a rád se s ní Obrazekchlubí. Jakmile se jen nepatrně poškodí tak se nezná a k uklidnění mu pomůže jen hyperventilace s papírovým pytlíkem.


Pozemek prodává jeho žena Peg. Pete ji často oslovuje jako cukrátko, sněhovou vločku, zlatíčko a jiné pochutiny. To vše jen proto, aby si ji udobřil. Peg má Peteho moc ráda a občas je slepá k jeho nečistým a zbrklým akcím. Dokáže si ale i dupnout, a to pak létají třísky a Pete poslouchá jako pejsek (přestože je to kocour:)). Je realitní makléřkou, prodává nemovitosti a dům chce za každou cenu prodat. Když však uvidí starého kamaráda Goofyho přenechá domek i s pozemkem jemu.


To se Petemu nelíbí a od této doby se datuje nová nenávist mezi ním a Goofym. Nedokáže přenést přes srdce, že přišel o svůj sen a pozemek. Chce se Goofyho zbavit a často ho využívá pro své nekalé praktiky. Neustále mu musí dokazovat, že je lepší než on. Dokonce svému synovi P.J.ovi zakazuje kamarádit se s Maxem (kterému občas říká Mini Goof).

Obrazek

P.J.(PýDžej) je stejně starý jako Max a i přes zákazy se stanou nejlepšími kamarády.Obrazek Co chvíli vyvedou nějakou klukovinu. I tohle pevné přátelství několikrát projde těžkou zkouškou vytrvalosti Obrazek(noví kamarádi nebo první lásky). Čas rány zahojí a další akce - třeba výprava za pokladem nebo za sněžným mužem - je spojí zpět v nerozlučitelnou dvojku.

P.J. má mladší sestru - čtyřletou Pistol. Je to malá rošťačka se dvěma zrzavými copy. Je zatraceně rychlá, vychytralá a ukecaná. Stává se často terčem vtípků od P.J.e a Maxe. Maxovi je 11,5 let. Je to rošťák každým coulem a největší strach má z toho, že až vyroste, bude z něj stejné nemehlo jako jeho otec. Má však tátu rád a nedá na něj dopustit. Většina legrace vyplývá právě z kontrastu mezi relativně normálním Maxem a potrhlým Goofem.

Obrazek

Tím se vlastně dostáváme k hlavní postavě tohoto seriálu. Je to náš milý nešika Goofy. Známe ho už z dřívějška z Disneyho grotesek a filmů jako nejlepšího kamaráda Mickey Mouse. Tady dostal příležitost ve svém seriálu a není o nic méně ztřeštěný než dřív. ObrazekPřes svoje nedokonalosti je stále dobrým otcem pro Maxe, jehož se snaží usilovně, leč marně vychovávat. Udělal by pro něj cokoliv. Jezdí spolu na výlety, které většinou končí přinejmenším nějakými úrazy a zničeným majetkem. Ostatně jako vždy, když se Goofy do něčeho pustí. Dělá sice vše s nejčistším Obrazeksvědomím a vědomím, že koná dobro, ale ať už je to stavění boudy na stromě, malování, tapetování, kempování, grilování, oprava elektropřístrojů, instalatérské práce, tisk novin nebo služba u požárního sboru, má to téměř pokaždé shodný výsledek.

Ne nadarmo je jeho nejčastějším slovem Obrazek"sákryš!". Žádný učený z nebe nespadl, a tak má vždy po ruce nějakou chytrou příručku nebo manuál pro začátečníky se spoustou tipů a rad. Na výsledné katastrofě to přesto nic nezmění. Goofy se také snaží stále nějak pomáhat a zavděčit se Peteovi a tím zlepšit jejich vzájemné vztahy. Pete je s Goofym nejlepší kamarád většinou v případě, když potřebuje nějaké peníze na další šílenou akci. Podnikají společné výlety, pouštějí se do podnikání, jezdí na ryby na širé moře a vrší jedno dobrodružství za druhým. Bohužel to bývá nakonec horší než předtím. Někdy se i přesto zadaří a jsou ti nejlepší přátelé - alespoň dočasně.

Obrazek

Nemůžeme opomenout ani domácí mazlíčky našich hrdinů. Pete má malého Obrazekmopslíka s modrou mašličkou mezi ušima jménem Cirkulárka, jež znamenitě plní funkci domácí gaučové ozdoby. Když se mu něco nelíbí, tak to dá ihned najevo svým "hrůzostrašným" vrčením. Goofy s Maxem mají kočku(čistokrevnou pouliční směs) Waffle, která je přesně taková, jak kočky bývají - mazlivá, přítulná a impulsivní.

 

Všichni dohromady tak tvoří příběhy tohoto seriálu. I v dnešní době nás pobaví svými ztřeštěnými nápady, napnou v nebezpečných situacích a postraší za hrůzné bouřlivé noci. Proto si jejich příběhy zapamatujme jako to příjemnější, co nás v Disneyho seriálech navštívilo.

Obrazek

K seriálu byly natočeny i dvě speciální epizody a celovečerní filmy "Goofy na výletě" (Goofy Movie, 1995), kde se Max vydává s otcem na společnou dovolenou a dostanou se až na koncert slavné rockové hvězdy a "Goofy ve filmu" (An Extremely Goofy Movie, 2000), kde Max s kamarády odjíždí studovat vysokou školu a těší se na bezstarostný studentský život.

Na úvodní znělku v češtině se můžete podívat níže. Nazpíval ji Tomáš Trapl a zde pod článkem je k dispozici text písně.

                                                                                                     

 

Česká znělka seriálu Goofyho tlupa:

Anglická úvodní znělka Goofyho tlupy:

 

Text písně z české úvodní znělky:

Jak táta, tak syn
co spáchaj klukovin.
Ti zlobí a lžou,
prý všechno spolu dokážou.
Ať je ti pět či přes padesát,
ty se nesmíš kousků bát!

Ta Goofyho tlupa,
není hloupá ani šedá.
Tahle tlupa,
ta se nikdy nedá.
Slavná je a nápady má,Obrazek
ta parta bláznivá.

Tahle tlupa,
není hloupá ani šedá,
naše tlupa,
ta kamarády hledá.

Neváhej k nám taky se dát,
pojd se bavit pojď se smát!
S tou Goofyho tlupou!

 

V roce 2017 se u HD verze seriálu s novým dabingem objevila i tato nově nazpívaná znělka (D. Uličník) se stejným textem:

 

 

Seznam dílů Goofyho tlupy (klik na obrázek).

Seznam dílů Goofyho tlupa

 

 

DABING

Seriál dostal v průběhu času tři dabingové verze, které byly různě zařazeny při kompletním vysílání v roce 2017 (viz Seznam dílů). První vznikla v roce 1994 ve Studiu dabing AB Barrandov při prvním vysílání na Tv Nova - ukázka. Druhou verzi vytvořilo Studio Virtual v letech 2002-2005 - ukázka. A třetí verzi pro dva díly, pro které dabing nikdy dříve nevznikl, natočili ve Studiu Virtual v roce 2017 - ukázka.

Porovnání dabingu z první (1994) a druhé (2002-2005) verze, i s ukázkou ořezu obrazu ze 4:3 na 16:9, uvidíte v tomhle videu:

 

Ořez obrazu ze 4:3 na 16:9 (klik pro zvětšení):

Ořez obrazu Goofyho tlupy

 

 

ZAJÍMAVOSTI

Roku 2017 to bylo 85 let , kdy se zrodila Disney hvězda jménem Goofy (25.května, 1932)!
Poprvé se objevil v klasickém kraťásku Mickey Mouse (Mickey's Revue (1932) pod jménem "Dippy Dawg,  Dippy the Goof" (ukázka). O dva roky později dostal své jméno, pod jakým ho všichni známe, v kraťásku nazvaném "Orphan's Benefit (1934)" (ukázka).
Po dalších 60 letech dostal svůj vlastní televizní seriál Goofyho tlupa (1992)! A za pár let i svůj celovečerní film "Goofy na výletě" (1995) a "Goofy ve filmu" (2000). Dodnes se objevuje v animovaných seriálech (např. Mickeyho klubík) a nejnovějších kraťáscích (ukázka). To není špatné na postavu jako je Goofy, že?

goofy-poprve-a-v-serialu-jpg.jpg

 

 

GOOFYHO TLUPA NA VHS

Český trailer pro Disney seriál Goofyho tlupa (1992) se speciálně vytvořeným českým logem při jeho vydání na několika VHS videokazetách v roce 1999:

 

 

Věděli jste, že původní název pro Goofyho tlupu (Goof Troop)  byl "Goofy Troopers"? V originálním návrhu seriálu měl Goofy vést skupinu skautů a zažívat bláznivé skopičiny na cestách.

Goofy troopers

 

Na původní návrhy domácíh mazlíčků Goofyho a Peteho se můžete podívat na tomto odkaze.

 

Vzhled dráčka Bubly a jeho matky (epizodní postavy Goofyho tlupy) je inspirován filmem Pete's dragon (1977). Jeho remake je znám v Česku jako "Můj kamarád Drak" (2016). Bubla vystupoval v díle Příšera z jezera (67. díl) a jeho matku si můžete pamatovat i ze znělky seriálu.

Petes_dragon_a_Goofyho_tlupa

 

 

GOOFYHO TLUPA V DISNEYLANDU

2. června 2018 měli Max a Goofy během fanouškovského večera Disney FanDaze v Disneylandu Paris speciální show s mnoha dalšími Disney postavičkami (Zootropolis, Lilo a Stitch a další), tanečníky, speciálními efekty a filmovou hudbou! Podívejte se, jak to 3x za večer velkolepě rozpálili:

Max v této show mluvil a zpíval  hlasem Jasona Marsdena, který je jeho originálním původním hlasem z filmu "Goofy na výletě" - jeho vlastní video z natáčení uvidíte tady.

 

Pozdravit je osobně a vyfotit se s nimi během tohoto večera bylo možné v jejich fotolokaci jen pro tento večer:

Goofy a Max FanDaze004-By-DIsneyland-Paris

 

 

V jednom díle nových Kačeřích příběhů s názvem "Raiders of the Doomsday Vault!" (14.5.2019) zazněla tato písnička "Stand Out" z filmu Goofy na výletě (1994) i s dalším Easter Eggem, jak uvidíte ve videu:

Anglickou verzi uvidíte tady a originální písničku "Stand Out" z Goofyho na výletě uvidíte tady.

 

Ted Sowards představil v červenci 2021 svoji hranou verzi čísla z Lesterova vačicového parku z filmu Goofy na výletě, kde vystupují Bill Farmer (hlas Goofyho) jako živý Goofy a Jason Marsden (hlas Maxe) jako Max Goof. Užijte si ho:
 

 

 

VYSÍLÁNÍ

V roce 2017 to bylo přesně 25 let od doby, kdy Goofyho tlupa dostala svou první sérii. Premiéru měl seriál na Disney Channel (USA) na jaře 1992 a oficiálně se začal vysílat od září 1992.

Goofyho tlupa

 

V roce 2017 se Goofyho tlupa vrátila po více než 20 letech na naše obrazovky, na programu ČT:D s kompletními 78 díly, v nové HD kvalitě a ořezem z formátu 4:3 na 16:9. Upoutávka:

 

Další reprízy celého seriálu Goofyho tlupa jsme se dočkali od 7. ledna 2019, opět na programu ČT:D. Podívejte se na  1. upoutávku a tuto 2. upoutávku, která seriál doprovázela během lednového vysílání:

 

Od 14. června 2022 je seriál Goofyho tlupa dostupný na streamu českého Disney+ s druhým českým dabingem.

Goofyho tlupa na Disney+

 

 

GOOFY V NOVÉM SERIÁLU

Goofy, v oblečení z Goofyho tlupy, se objeví v nových dílech Kačeřích příběhů druhé nebo třetí série. Už dříve bylo město Truhlíkov, ve kterém žije s Maxem v novém seriálu Kačeří příběhy, zmíněno. Poprvé byla jeho podoba odhalena na červencovém "DuckTales" panelu San Diego Comic-Conu 2019. Kompletní "DuckTales" panel, kde byl Goofy představen uvidíte tady.

Goofy v nových dílech Kačeřích příběhů #sdcc2019

 

Na SDCC 2019 byl představen i tento plakát Kačeřích příběhů, který mimo Goofyho odhalil i další postavy pro další série z jiných Disney seriálů jako: Rychlá Rota, Goofyho tlupa nebo Kačer Kabrňák.

DuckTales San Diego Comic con 2019 Kačeří příběhy plakát

 

Ukázka s Goofym (Bill Farmer), když se objevil v oblečení a roli ze seriálu Goofyho tlupa s Donaldem (Don Chedale), v epizodě "Quack Pack", 3. série nových Kačeřích příběhů v dubnu 2020:

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Goofyho tlupa

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Super překlady v druhém dabingu

(Aleš, 26. 8. 2021 19:39)

Myslím si, že na rozdíl od Kačeřích příběhů má Goofyho tlupa ve Studiu Virtual dobré překlady. Přeložili město Truhlíkov a dokonce to Judr Mudr Pudr je mnohem vtipnější než ten původní na Nově. Dokonce i Maxův dabing je lepší, ale který dabing bude kdo preferovat to už je na něm. Ale všichni se shodneme že tím předabováním Kačery zprznili.

Re: Super překlady v druhém dabingu

(Disney Team, 26. 8. 2021 19:42)

S tím se nedá, než souhlasit.

Goofyho tlupa

(Eninka, 26. 3. 2017 14:15)

Bylo by super kdyby dával na Nově nebo na Déčku,udělej te to všechny fanoušky.

.....

(C, 29. 3. 2012 16:04)

Akorát nechápu, proč pak v komiksu udělali z Peta kriminálníka, úhlavního nepřítele Mickyho (kromě Fantoma Bobana)

Re: .....

(fretpet, 5. 8. 2016 14:11)

někdo vymyslí scénář a někdo to zahrát musí a když to bude jedna z někdy už použitých postav - tím líp

Goofyho tlupa-díly

(Bongo31, 20. 4. 2012 20:13)

Nemáte někdo nějaké díly Goofyho tlupy?

Re: Goofyho tlupa-díly

(petr, 17. 3. 2015 17:23)

Až na několik (dovolená a jiné výpadky) bych měl mít všechny na videokazetách, nahrávali jsme je celekm náruživě.

Re: Re: Goofyho tlupa-díly

(Disney Team, 21. 3. 2015 21:05)

Skvělé!

.....

(Petr, 20. 6. 2013 11:17)

Já mám par dílů, sháním další..nemáš také nějaké?!

:)

(Nikki (www.nikkiweb.blog.cz), 4. 2. 2012 3:20)

no jo :) pěkná vzpomínka na dětství. Pamatuji když mi bylo kolem 7-8 let a já tohle pozerávala :D to byly časy :)

Goofyho tlupa-díly

(Bongo 31, 19. 1. 2012 13:48)

Nevíte,kde bych sehal první dabing Goofyho tlupy?

Goofyho tlupa

(Dena, 30. 3. 2011 16:15)

Nevíte kde můžu vidět seriál Goofyho tlupa?Jak vidim tak je dobrá a ráda bych ji viděla.

Re: Goofyho tlupa

(lladda, 30. 3. 2011 18:39)

Ahoj, Goofyho tlupa byla vysílána naposledy v roce 1995. Momentálňe se nikde nevysílá. Třeba se jí dočkáme někdy v budoucnu na TV Barrandov.

díky

(Jan Kliment, 28. 1. 2011 20:32)

Děkuji, už tu hraje :-)

přání

(Jan Kliment, 14. 1. 2011 18:43)

Tady nehraje hudba, doplníte jí tady taky?

Re: přání

(lladda (admin), 14. 1. 2011 19:44)

Díky za připomenutí! Už by tu měla hrát :)

Goofyho tlupa není hloupá ani šedá :)

(Luca, 20. 4. 2010 9:29)

super seriál :D, ještě mám ráda Kačírky, Gumídky, Rychlou rotu, Letohrátky, Malou mořskou vílu, Medvídka Pú a pamatuju i na rysa Zbrklíka :D

ahoj

(50cent-012, 5. 12. 2009 16:12)

ahoj

prosba

(Rorry, 26. 10. 2009 13:17)

Nemáte nějaký dobrodinec prosím DVD Goofy na výletě s českým dabingem? Ráda bych tenhle skvělý film pustila svým sestřičkám. Děkuji moc.
Můj mail: Rorry.iz.nutz(zavináč)gmail.com

Chci jsi dovolit...

(Tom 307, 27. 2. 2009 21:57)

Prosím autoři těchto stránek můžu tady něco kopírovat?