Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Tento veselý seriál byl ve světě vysílán od roku 1995 do roku 1999. Bylo vyrobeno celkem 86 epizod. U nás přes polovinu z nich poprvé vysílala TV Nova v roce 2002.

 

Obrazek

 

Hrdinové

Hlavními hrdiny jsou Timon (meerkat - surikata, cibetka příjmením Berkowitz) a Pumbaa - divoké prase bradavičnaté se vším, co k němu patří. Na první pohled jsou to naprosté protiklady - Timon je malý, hubený, zbrklý a Obrazekněkdy dost nervák se zálibou ve výrazném hereckém proObrazekjevu. Pumbaa je naproti tomu tlustý, velký, šťastný pohodář, který občas vypadá jako by neuměl do pěti napočítat.  Často se však stane, že Pumba přijde s geniální myšlenkou a Timon si ji v okamžiku přivlastní a vydává ji bez mrknutí oka za vlastní. Pumbaa má ale také své neduhy. Jeho velkým problémem jsou neustálé větry! V té nejnevhodnější situaci dokáže svým smradlavým plynem zamořit celé okolí.

A jak už bývá zvykem, dva protiklady se přitahují, a tak jsou tihle dva nejraději stále spolu. Jejich největší zálibou je lenošení ve stínu palmového hájku s miskou čerstvých šťavnatých broučků a červíků. Věděli jste, že nejlepší jsou ti křupaví s krémovým vnitřkem? Najdete je pod vlhkými kameny a kmeny stromů. Neradíme je však jíst, ale přinést těmhle dvěma labužníkům!

Obrazek

Křupavé nebo šťavnaté...? 

 Jejich heslo "Hakuna Matata" zná snad každý. Znamená "Netrap se!" a "Užívej bezstarostný život, plný lenošení a zábavy!" nebo "Pokud máš nějaké problémy, hoď je za hlavu a žij naplno dál!" Tu a tam přesto přijde i nějaká hádka o maličkosti. Netrvá však nijak dlouho a jejich přátelství je  potom ještě pevnější.

 

Obrazek

Dobří přátelé umí táhnout za jeden provaz...
 

Tyto postavičky dostaly svůj vlastní seriál po celosvětovém veleúspěchu cenami ověnčeného filmu "Lví král" (1994). Původní film je dodnes nepřekonaná klasika a vrchol Disneyho 2D kreslených filmů! Timon a Pumbaa se však poznali ještě před tímto filmem. Tenkrát se Timon rozhodl najít nový domov a při své cestě do světa se potkal s Pumbou. Poté se stali věrnými průvodci Simby - budoucího lvího krále.

Na rozdíl od filmu, kde se tito dva nerozluční přátelé pohybují jen v pralese a přilehlých pláních, cestují Timon s Pumbou po celém světě. Nevynechají možnost svézt se na zaoceánské lodi s prvotřídním ubytováním, cestovat letadlem, zalyžovat si na vrcholcích Alp nebo se jen tak opalovat na prosluněné písečné pláži. Ani žádná cizokrajná gastronomická lahůdka před nimi není v bezpečí. Zkrátka jedou na plný plyn!

 

Obrazek

 

Celý seriál je pojatý více jako groteska. Spousta vtipných hlášek, neuvěřitelných situací, Obrazekbláznivých převleků, bolestivých pádů a "bum-prásk" situací zaručuje, že se u něj ani chvíli nenudíme.

Timon a Pumbaa Obrazeknejsou jediní zástupci hrdinů z filmu o lvím králi. Objevuje se zde i moudrý Rafiky - starý pavián s šamanskými schopnostmi a  magickou holí. Dohlíží z povzdálí na chod lvího společenství a v pravý čas vždy přijde a zasáhne  pro dobro všech. Sem tam se objeví samotný Simba i papoušek Zazu - královský rádce s prvotřídním vychováním a znalostí etikety.

Dojde i na setkání se vzdálenými příbuznými obou hrdinů. Například Pumbuův strýc Boaris - největší baletní mistr z Ruska, Timonova matka, bratranec Fred nebo neposlušný Rafikiho synovec.

 

Zloduši

Z filmových záporáků tu uvidíme tři bídné hyeny (Shenzi , Banzai a Ed) a hlavně nebezpečného a podlého Scara. V seriálu se objevilo také několik úplně nových postav. Patří mezi ně třebObrazeka Kongo Quint - uprchlý zločineObrazekc zkříží Timonovi a Pumbovi cestu několikrát a i když dopadne špatně, zkusí to příště znovu.

Dalším nebezpečným protivníkem je divoký medvěd, El Toro - největší španělský býk, dva gepardí bratři neustále toužící po čerstvém masíčku, nadutý slon Eda a další. Několikrát na svých cestách potkají i zpívajícího šneka Rychlíka - o co je ten pomalejší o to jsou příhody s ním zábavnější. 

 

Obrazek

Hakuna Matata
 

U nás měl tento seriál vynikající český dabing! V několika málo epizodách jsme mohli slyšet i opravdu pěkné a vtipné písničky. Všechny písně byly přezpívány profesionálně do češtiny a dialogy byly s pečlivostí přeloženy. České verze písniček si teď můžete poslechnout -  "Stand by me!", Yummy, Yummy, Yummy . Když se Timon a Pumbaa poprvé setkali a dali se dohromady, zapěli si u toho píseň "Nic už nerozdělí nás":

 

Obrazek

Pohlednice z bláznivých cest...

 

Timon je nepostradatelnou postavičkou, kterou můžete potkat také v Disneylandu v Paříži. Je to veselý smíšek, se kterým není nikdy nuda. Stejně jako ve filmu i v seriálu je velmi mrštný, pohotový, vtipný a stále v dobré náladě! Buď se prochází jen tak parkem a laškuje a fotí se s návštěvníky nebo vyvádí s Pumbou na přehlídkových vozech. Stal se milým  průvodcem a uvaděčem muzikálového představení Lvího krále přímo v parku.
Bylo s nimi vytvořeno i několik zábavných počítačových her na různé herní platformy.

Obrazek

Timon a Pumbaa v Disneylandu
 

 

Obrazek


 

Pokud budete mít někdy splín, vzpomeňte si na tuhle naší vydařenou dvojku a vše bude hned veselejší! Možná při svých cestách brzy dorazí i knám a proto buďme připraveni hlasitě přivítat Timona a Pumbu slavným pozdravem "Hakuna matata" !

 

Česká znělka seriálu Timon a Pumbaa:

Anglicky ji najdete na ZDE (hudbu složil Sir Elton John).

 

Český text úvodní znělky (mp3 zde ) :

(zpívá: Tomáš Trapl)

Hakuna Matata,
ta dvě slovíčka zněj.
Hakuna Matata,
neni nápad zlej!

Vše co tě trápí,
rychle za hlavu dej!

Žádné problémy,Obrazek
jo to jsme my!
Hakuna Matata

Hakuna Matata
Timon a Pumbaa
Hakuna Matata

Vše co tě trápí,
rychle za hlavu dej!
Žádné problémy,
jo to jsme my!

Hakuna Matata
Timon a Pumbaa

 

Čtyři verze znělky dostal Timon a Pumbaa během jeho tří sérií. Znělky se průběžně různě střídaly (se stejnou písní) a vy si je teď můžete prohlédnout všechny najednou a porovnat změny v tomto našem videu:

 

 

Od 3.října 2011 každý všední den v 07:20 hod řádil seriál "Timon a Pumbaa" na českém "Disney Channel"!

Od 25. března 2016 jsme tuhle nerozlučnou dvojici viděli každý den v 18:55 hod. na Déčku. Poprvé s kompletními třemi sériemi.

 

Od 3. července 2017 byl seriál odvysílán poprvé v HD, každý všední den na Déčku.

 

Od 14. června 2022 je seriál Timon a Pumbaa dostupný na streamu českého Disney+.

Timon a Pumbaa na Disney+

 

 

Seznam dílů seriálu Timon a Pumbaa najdete na tomto odkaze.

Seznam dílů Timon a Pumbaa logo

 

Seriál Timon a Pumbaa u nás vyšel na několika DVD - Prázdniny s Timonem a Pumbou, Kolem světa s Timonem a Pumbou a Hodujeme s Timonem a Pumbou. Stalo se tak v roce 2004 a disky obsahovaly vždy 6 dílů seriálu se společným tématem.

DVD Timon a Pumbaa

 

 

Zajímavosti

Seriál dostal vždy dva 10 minutové díly po sobě. Jen ve dvou případech dostal celý 20 minutový příběh. Bylo to v epizodách "Žil jednou jeden Timon" a "Domov je tam, kde je pašík", které ukazovaly odkud Timon a Pumbaa pochází a jak se poprvé setkali.

 

Originální storyboardy, použité při tvorbě seriálu Timon a Pumbaa, si můžete prohlédnout na tomto odkaze a další potom tady a tady.

timon-a-pumba-storyboard.jpg

 

Timon s Pumbou se objevili několikrát i v Disney seriálu Myšmaš (House of Mouse, 2001). Buď jako hosté v publiku nebo přímo účinkující v hlavním programu. Na druhý případ, kdy měli společně vystoupit před diváky, se můžete podívat v následujícím videosestřihu:

                                                                              

Timon a Pumbaa byl na ČT:D (2016) vysílán nově ve formátu 16:9. Dříve byl u nás i v zahraničí vysílán ve formátu 4:3. Ve výsledku je teď tedy obraz oříznutý nahoře nebo dole (podle potřeby) a přidaný je navíc obraz po stranách. Vytvořili jsme pro vás toto srovnávací video, které vám to jasně ukáže.

Obrazek

 

Vznikly dvě verze dabingu pro seriál Timon a Pumbaa. Ten první (2001, vyrobila Česká produkční 2000 a.s.) jsme slyšeli při premiéře seriálu na Nově (2002) a na Déčku (2016). Ten druhý vyšel jen na DVD s vybranými díly a vznikl nejspíš ve Studiu Virtual (2004). Dabéři zůstali stejní Timon - Tomáš Trapl, Pumbaa - Jiří Hromada), ale dialogy jsou nové. Jak moc se jednotlivé verze liší uslyšíte v tomto porovnání.

 

Vánoční chvilka s Timonem a Pumbou:

 

 

VÝROČÍ

Timon a Pumbaa oslavili v roce 2015 své kulaté 20. narozeniny! Poprvé se jejich příběhy objevily 8. září 1995 Americe. U nás jsme je viděli prvně v roce 2002. Gratulujeme a přejeme jim hromadu dalších šťavnatých a křupavých televizních let!

Timon a Pumba 20. výročí 2015 jpg

 

8. září 2020 oslavila tato slavná dvojice ze Lvího krále už 25. narozeniny svého seriálu.

timon a pumbaa 25. výročí

 

                      

LVÍ HLÍDKA

Ukázka z Disney 2D kresleného seriálu "The Lion Guard", který vychází ze slavného Disney filmu "Lví král" (1994) a jehož pilotní film "The Lion Guard - Return of the Roar" měl premiéru v listopadu 2015 na Disney Junior v USA a u nás v březnu 2016 na Disney Channel! Seriál potom běžel v USA od ledna 2016 a českém Disney Channel od 20. června 2016. Hlavní hrdina se jmenuje Kion a je nejmladším synem Simby a Naly ze Lvího krále 2 (1998). V seriálu se objeví i další postavy z předešlých filmů jako Kiara, Timon a Pumbaa, Rafiki, Zazu a Mufasa.

 

Česká znělka Lví hlídky, jak byla odvysílána v červenci 2020 na Déčku:

 

Timon a Pumbaa v ukázce ze Lví hlídky (česky):

 

 

REÁLNÝ TIMON A PUMBAA

Timon a Pumbaa dostali reálnou podobu ve filmu Lví král (2019, trailer), který je remakem původního filmu z roku 1994:

 

Přímé porovnání scény Timona a Pumby s originálem:

 

Písnička "Hakuna Matata" ze soundtracku k filmu Lví král (2019):

 

Náhledy fotografií ze složky Timon a Pumbaa

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dabing

(sonička, 26. 8. 2010 8:54)

nevíte kdo mluví v českém znění timona...

....blabla

(Dvojik, 10. 8. 2010 21:46)

ahojda lidičky : nevite kde bych mohl shlidnout nalkky videa , aniž bych musel stahovat neco jako je www.ceknito.com

Kopa

(lladda, 14. 3. 2010 13:06)

Ahoj. Kopa je postava, která se neobjevila v žádném filmu o Lvím králi. Pouze několik knížek (The Lion King: Six New Adventures )popisuje jeho příhody. Jeho původ není úplně jasný. Pravděpodobně je to starší bratr Kiary z druhého filmu. Ve filmech však o něm není vůbec zmínka...

Zajímavé.

(uru, 4. 3. 2010 9:09)

Zajímavé.Nevíš náhodou jesli existoval Kopa?

znělka ke stažení

(lladda, 24. 4. 2009 21:16)

Znělku si můžete stáhnout z odkazu přímo zde v článku :)

nevím Znělku

(TOM MATOUŠEK, 24. 4. 2009 18:24)

MŮŽETE MI NAJÍT NĚKDE NA INTERNETU ZNĚLKU TIMONA A PUMBY?